25. OBLJETNICA VIŠNJICA GAJA Za ubojstvo Hrvata do sada nitko nije procesuiran

23.04.2018. 13:09:53

Misom zadušnicom u župnoj crkvi imena Marijina u Gromiljaku, koju je predvodio gromiljački župnik don Ilija Karlović, te molitvom i polaganjem vijenaca pred spomen-križem u Višnjica Gaju, protekle je nedjelje obilježeno četvrt stoljeća od stradanja šestero Hrvata, uglavnom civila, u tom kiseljačkom naselju u župi Gromiljak, piše Večernji list BiH. Pravo na istinu Jednako kao i ratne 1993. godine, bio je sunčan proljetni dan, prisjetili su se sudionici krvavog početka još krvavijega rata na ovim prostorima. A počeo je agresijom Armije BiH na Hrvate Kiseljaka upravo u Višnjica Gaju. Već prvog dana bilo je šestero mrtvih, među kojima i 13-godišnji Goran Drmač koji je ubijen dok se igrao u djedovu dvorištu. – Mi smo se tada samo branili, pokušavajući zaštiti vlastite obitelji i domove te ostati ovdje. Nitko od nas ne negira da žrtava ima i na drugoj strani, ali za njih su pokrenuti brojni, uglavnom montirani procesi, dok za naše žrtve nije napisana ni jedna optužnica. Zbog svega toga mi se i danas borimo za pravo na istinu, ne zaboravljajući svoje žrtve i odajući im dužnu počast kako smo to učili i ove nedjelje, najbliže 18. travnja kada se navršilo 25. godina zločina nad Hrvatima, ujedno i početka agresije Armije BiH na ove prostore – kazao je Miroslav Škoro, predstavnik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata općine Kiseljak. Zapovijed o akciji, koja je trebala biti početak progona hrvatskog naroda, 17. travnja 1993. potpisao je general Enver Hadžihasanović. Te činjenice ne zanimaju pravosuđe, već ih se 25 godina prisjećaju sudionici krvavog početka rata, koji, uz obitelji stradalih, čelnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i hrvatske političke predstavnike odaju počast žrtvama. S oltara župne crkve u Gromiljaku, pred kojim su i ove godine bile izložene fotografije poginulih hrvatskih branitelja iz ove župe, gromiljački župnik don Ilija Karlović, obraćajući se vjernicima na jučerašnju nedjelju, koju Katolička crkva obilježava kao Nedjelju Dobrog Pastira, istaknuo je kako je dobar pastir spreman život položiti za svoje stado. Život za stado – I naši su poginuli branitelji poput dobrih pastira jer su svoje živote dali za nas da bismo ostali ovdje – poručio je don Ilija. Uz obitelji poginulih branitelja, uspomeni na hrvatske žrtve u Višnjica Gaju poklonili su se i čelnici općinskih, županijskih, ali i krovnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i brojno izaslanstvo hrvatskih dužnosnika predvođeno Lidijom Bradara, predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta FBiH./HMS/

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.