25. veljače: Dogodilo se na današnji dan

27.02.2014. 16:46:54

1990.   - Prvi opći sabor HDZ-a završio dvodnevni rad tajnim glasovanjem dr. Franjo Tuđman, kao jedini kandidat, izabran sa 1382 glasa - od 1760 delegata s pravom glasa glasovalo je njih 1426.      

27.02.2014.

  1992.   - Svečanim činom, podizanjem hrvatske zastave, nekadašnja ratna luka jugomornarice i mornarički školski centar Lora kraj Splita i formalno ušli u sastav Hrvatske ratne mornarice.  

  - Kninski korpus JA iskoristio europske promatrače za evakuaciju vojarni, zatim prekinuo s njima sve veze.  

      - Četnici na novogradiškom ratištu uoči dolaska "plavih kaciga" skidaju kokarde i stavljaju petokrake.   - Hrvatska vlada donijela zaključak o prestanku statusa prognanika onim osobama čiji je povratak u mjesto sasvim siguran. Procjenjuje se da bi trećina prognanika mogla svojim kućama.   - Samoodređenje je Hrvatske za Europu, piše u "Vjesniku" dr. Franjo Tuđman.       1993.  

  - Trenutačno nam je najvažnije oslobađanje triju skupina zarobljenika - tzv. somborske grupe, kostajničke, u kojoj su ljudi zatočeni još od jeseni 1991., te jedne skupine s Manjače, rekao za "Večernji list" predsjednik Komisije za zarobljenike Republike Hrvatske Josip Kardum.   - Na područje Bihaća od početka rata do sredine siječnja o. g. stiglo 37.520 izbjeglica s okupiranih područja.   - Srbijanske teglenice blokirale Dunav, javio Reuter iz Bukurešta.   - Vijeće sigurnosti pozvalo vođe bosanski Hrvata, Muslimana i Srba da odmah nastave mirovne pregovore u Ujedinjenim narodima.       1994.   - Ministar Granić razgovarao u Washingtonu s bosanskim kolegom Silajdžićem pod pokroviteljstvom američkog ministra vanjskih poslova Warrena Christophera.      

  - Američki veleposlanik u Zagrebu Peter Galbraith otputovao u Washington na pregovore Hrvata i Muslimana, koji će razgovarati o prijedlogu stvaranja muslimansko-hrvatske zajednice u BiH, priopćeno iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.   - Srbi i dalje kontroliraju most preko Save između Stare i Bosanske Gradiške i odbijaju ga predati UNPROFOR-u, što više, prebacuju tenkove i topove na hrvatsku stranu.   - Nakon razgovora s Yasushijem Akashijem u Beogradu, predsjednik takozvane republike srpske Mile Martić naredio da se Srbi povuku s mosta na Savi i vrate ga pod kontrolu UNPROFOR-a 28. veljače.       1995.   - Na proslavi pete obljetnice održavanja Prvog općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice, u dvorani "Cibone" u Zagrebu govorio predsjednik Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman, te istaknuo da je održavanje Prvog sabora HDZ-a 1990. godine bilo od povijesnog, sudbonosnog značenja, a Hrvatskoj demokratskoj zajednici, bez ikakve dvojbe, pripadaju najveće zasluge da je hrvatski narod mogao preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke.  

  - "Najveći dio slučajeva nestalih u Hrvatskoj je rezultat vrlo precizne, planirane i organizirane politike etničkog čišćenja koju su provodili JNA i paravojne snage poput Šešeljevih "bijelih orlova", Arkanovih "tigrova" i drugih, istaknuo u intervjuu za "Večernji list" dr. Manfred Nowak, profesor ustavnog prava u Beču i voditelj "specijalnih procesa" UN-a u Ženevi za traženje nestalih osoba na području bivše Jugoslavije.   - Ministar vjera u tzv. republici srpskoj Dragan Davidović zabranio održavanje Bosansko-hercegovačke biskupske konferencije u Banjaluci.   - Traženje Beograda da se stvori "osovina" Atena - Beograd, ne dolazi u obzir, rekao grčki ministar obrane Gersasimos Arsenis u Sofiji.       1996.   - IFOR dogovorio evakuaciju bosanskih Srba koji ne žele živjeti u sarajevskim naseljima koja će doći pod vlast Federacije BiH.   - NATO priopćio kako će srpskim vojnim kamionima dopustiti da uđu u Sarajevo i pomognu u evakuaciji tisuća Srba koji odbijaju povjerovati u uvjeravanja da će pod muslimansko-hrvatskom vlašću moći sigurno živjeti.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.