26. kolovoza 1995. Zagreb-Knin-Split – Vlak Slobode prošao kroz oslobođenu Hrvatsku!

26.08.2016. 18:12:00

Na današnji dan, 26. kolovoza 1995., iz Zagreba prema Splitu preko oslobođenog Knina krenuo je Vlak slobode. U vlaku se nalazio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i velik broj hrvatskih dužnosnika, kao i Hrvati prognanici koji su bili etničkim čišćenjem protjerani iz okupiranih područja. Bio je to vlak veselja i radosti cijeloga hrvatskog naroda, niti dvadesetak dana nakon završene oslobodilačke vojne akcije Oluja. Ponovno je uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita, a na simboličan način ujedinjena cijela Hrvatska. Pod srpskom okupacijom ostao je još samo Vukovar i herojska istočna Slavonija. Vlak je krenuo u 8,07 sati iz Zagreba, preko Knina do Splita. Prolazak vlaka izazvao je slavljeničko oduševljenje na putu od Zagreba, preko Karlovca te Gospića i Knina, do Splita. Hrvati su suznih očiju i puni radosti dočekivali vlak s hrvatskim predsjednikom duž cijele pruge od Zagreba do Splita. Na svim postajama Tuđman je podsjećao na slavne dane Domovinskog rata i veličanstvenu vojnu akciju Oluju, zagovarajući što brži povratak prognanika u svoje domove. Osobito je svečan bio doček u Kninu na čijoj se tvrđavi od oslobođenja, 5. Kolovoza 1995., vijorio veliki hrvatski barjak crven-bijeli-plavi. Goste su pozdravili pripadnici Četvrte i Sedme gardijske brigade, koji su sudjelovali u oslobađanju grada. U 18 sati i 11 minuta vlak je stigao u Split. U Splitu su tisuće građana oduševljeno pozdravile dolazak Vlaka slobode, a nezaboravna scena dogodila se kada je Tuđman upitao: “Što mi preostaje da vam još obećam?”, na što su Splićani odgovorili poklikom: “Vukovar, Vukovar!”. Govor predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana u Splitu prilikom dolaska Vlaka slobode možete pročitati OVDJE. Video prikaz Vlaka slobode: Dr. Franjo Tuđman obećaje Splitu oslobađanje Vukovara:

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.