3. listopada 1998 Beatificiran mučenik Alojzije Stepinac

03.10.2018. 09:15:54

Na današnji dan, 3. listopada 1998., Sveti Otac Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio je blaženim Alojzija Stepinca, kardinala i nadbiskupa zagrebačkog.

Prisutno je bilo gotovo pola milijuna vjernika iz Hrvatske i inozemstva kao svjedočanstvo ljubavi hrvatskog kršćanskog puka prema svom pastiru i blaženiku. Prisutno je bilo i 7 kardinala, 70 biskupa i preko 1000 svećenika. Bio je to drugi posjet „ljubljenog pape Ivana Pavla II.“ Hrvatskoj, a trajao je od 2. do 4. listopada 1998. Za vrijeme euharistijskog slavlja Papa je blaženikom proglasio časnoga slugu Božjega kardinala Alojzija Stepinca. I cjelokupna je liturgija bila usredotočena na život i lik novoga blaženika Stepinca. Molitveni obrasci toga slavlja pripadaju slavlju mučenika. Biblijski tekstovi su također naglašavali mučeništvo, utjehu koja dolazi od Boga i čistoću savjesti koja svoje korijene pušta u pouzdanje u Boga. Njegov spomendan, Stepinčevo, slavi se 10. veljače. Na proslavi Stepinčeva u Rimu 2014., u rimskoj hrvatskoj crkvi sv. Jeronima prefekt vatikanske kurijalne Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato obznanio da je nadležna liječnička komisija utvrdila slučaj čudesnog ozdravljenja po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, te da je o tome obavijestio papu Franju. Blaženi Alojzije Stepinac svima je činio dobro, gorljivo je ljubio Boga, svoj narod i sve ljude, te snagom te ljubavi ustrajao kao neuništivi svjedok vjere i Evanđelja. Danas, kad idemo ususret njegovoj kanonizaciji susrećemo se s osporavateljima njegove kanonizacije, osobito iz krugova bivših struktura komunističkog bogohulničkog vremena, kao i velikosrpskih krugova poput (bivših) vođa i članova Šešeljeve Radikalne stranke četničkog vojvode i predsjednika Srbije Nikolića, te bivšeg tajnika Šešeljeve stranke premijera Vučića, te srbijanskih ministara iz bogate ergele „velikana“ poput Dačića, Vulina i ostalih dežurnih plaćenika velikosrpstva. Uvjereni smo da će ono Božje u blaženom Alojziju i danas biti znak mnogima i poput zrake sunca koja se pojavila na oblačnom nebu Marije Bistrice za vrijeme njegove beatifikacije, zablistati i u srcima osporavatelja. Ante B. / Kamenjar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.