General Krstičević uputio posljednji pozdrav preminulom generalu Ivi Jeliću: ‘Neke bitke je nemoguće dobiti’

07.01.2016. 14:02:55

"Pamtit ću generala Jelića kao beskompromisnog, poštenog i odlučnog čovjeka, vojnika u najčasnijem smislu te riječi. Želio bih da ga i povijest takvog upamti", ističe general Krstičević u poruci sućuti bližnjima preminulog generala Ive Jelića. Umirovljeni general-bojnik Hrvatske vojske (HV) Ivo Jelić, koji je bio prvi zapovjednik 4. Gardijske brigade, nakon duge i teške bolesti umro je u 75. godini, izvjestili su u srijedu iz Udruge veterana 4. gardijske brigade. Sućut obitelji preminulog Jelića uputio je i general Damir Krstičević, čije riječi prenosimo u cijelosti: Poštovana obitelji generala  Ive Jelića, dragi suborci i prijatelji. Duboko žaleći što sam zbog boravka u inozemstvu spriječen zajedno s Vama oprostiti se posljednji put od velikog čovjeka i zapovjednika, ovim putem svima vama izražavam iskrenu sućut i duboko žaljenje. Nedavno sam posjetio pokojnog generala i doista teško doživio stanje u kojem sam ga zatekao.  Svejedno, u njemu je bilo još one snage i pritajenog prkosa pa sam otišao u uvjerenju da će pobijediti i ovu bitku….. Na žalost, neke bitke je nemoguće dobiti. General Ivo Jelić je iza sebe ostavio iznimno životno djelo i jedan je od onih za koje se sigurno ne može reći da su život utrošili uzalud.  Sve svoje vještine i znanja, svu svoju ljubav prema domovini i vojničku strast, ugradio je u temelje svog životnog djela, velike Četvrte gardijske brigade! Kao obrazovani i iskusni časnik, osjetio je trenutak i svoju misiju te sa nekoliko istomišljenika započeo proces stvaranja nečeg što je bilo predodređeno postati legendom u Dalmaciji, Hrvatskoj pa i puno šire. Sve što je radio, činio je sa iznimnim osjećajem časti i viteštva, osobinama koje su pratile pripadnike Četvrte sve do kraja rata a prate ih i danas. Nije bilo lako suočiti se sa vidljivim i nevidljivim dijelovima  golemog sustava kojem se suprotstavio ’91.  u samom procesu ustrojavanja postrojbe, a nije bilo ni kasnije kad je poveo gotovo goloruke mladiće i djevojke u krvave borbene operacije s ciljem zaustavljanja neprijateljskog prodora u samo srce hrvatskog juga. Od Kruševa i obrane Zadra do Južnog bojišta i konačne deblokade Dubrovnika izveo je niz maestralnih ratnih operacija te ojačao postrojbu do te razine da je bila već dovoljno iskusna i spremna ući u okršaje na širokoj fronti ravnih kotara te brojne operacije koje su uslijedile do samog kraja rata. Pamtit ću generala Jelića kao beskompromisnog, poštenog i odlučnog čovjeka, vojnika u najčasnijem smislu te riječi. Želio bih da ga i povijest takvog upamti. Zadužio je buduće naraštaje golemim djelom i  znam da bi bio sretan tamo gore ako mu to djelo uzvrate tako da budu dostojni čuvari onih ideala za koje su ginuli naši mladići pod zapovjedništvom Ive Jelića! Neka mu Bog podari zasluženi mir i Spokoj! Hvala mu i slava! Damir Krstičević
Komemoracija za prvog ratnog zapovjednika 4. brigade ZNG, generala Ivu Jelića biti u petak, 8. siječnja u 11 sati u Vili Dalmacija u Splitu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.