6. kolovoza – Obilježavanje Dana logora Glina, zloglasnog srpskog logora

06.08.2017. 14:10:15

6. kolovoza 2017. godine Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježava dan logora Gline. U Hrvatskom domu Glina prigodno će se obilježiti Dan pobijede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan Grada Gline. Program započinje u 9 i 30 sati paljenjem svijeća ispred spomen ploče logora Glina, zatim će se održati polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu. Sveta misa započinje u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka. uslijedit će prikladni domjenak te komemoracija i predstavljanje knjige Svjedočanstva glinskih logoraša. Logor je postojao za vrijeme okupacije dijela RH od JNA i Srpske krajine. Logor je smješten u KPD Glina i to u prostoriji 10×5 bilo je cca 70 zatočenika, okruženih četničkim štabom i depandansama četničkih lakših ranjenika. Na prozorima su bili giteri, nikakvo kretanje nije dozvoljeno, osim na ispitivanje. Kroz logor je prošlo cca 500 zatočenika. Zatočenike su stalno izvodili na ispitivanje, gdje su se koristili telefonskim induktorima spajajući ih na ruke zarobljenika, poslije te torture nastupa batinanje palicama po nogama i rukama. Rijetko je koji zatočenik izbjegao te torture. Higijena je bila nepodnošljiva, jednom za boravka u logoru zatočenika bi polili s hamperom vode. Zapovjednik logora je bio Đuro Birač. Specijalist za političko ispitivanje bio je Mile Paspalj. Podsjetimo, na teritoriju Srbije, BiH, Crne Gore i okupiranih dijelova Republike Hrvatske tijekom 1991. i 1992. god. nalazilo se 64 logora i zatvora za koje se zna lokacija (od toga je 30 bilo na području okupirane Hrvatske), a u koje su bili odvođeni i svakodnevno mučeni i ponižavani hrvatski branitelji, ali i drugi civili, među kojima je bilo i puno žena, staraca i djece. Neki od logora su bili u ovim mjestima: Stajićevo, Begejci, VIZ Beograd, Novi Sad, Sombor, Šid, Srijemska Mitrovica, Niš, Borovo Selo, Dalj, Darda, Jagodnjak, Vukovar, Ovčara, Negoslavci, Stara Gradiška, Knin, Glina, Okučani, Banja Luka, Manjača, Zenica itd.
Obilježavanje Dana logora Glina, a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i cijelog državnog vrha .

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.