"A satnija" 105. bjelovarske bilogorske brigade obilježila 31. godišnjicu

10.06.2022. 16:25:00

BJELOVAR, 10. lipnja 2022. (Hina) - Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središnjem gradskom parku te molitvom obilježena je 31. obljetnica „A satnije“ 105. bjelovarske brigade.

 Obilježavanju su, uz rodbinu i suborce, nazočili bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te župan Marko Marušić koji je pripadnike „A satnije“ ugostio u zgradi županije te im zahvalio na doprinosu i žrtvi u obrani Hrvatske.

„A satnija“ osnovana je10. lipnja 1991. kao prva vojna formacija Zbora narodne garde pod okriljem MUP-a na području Bjelovarsko-bilogorske županije. 

„Osim hrvatske odore, velikog srca i hrabrosti koja je graničila s ludosti drugo tada nismo imali. Mislim na oružje, opremu, vozila… Ali pružila nam se povijesna prilika da ostvarimo stoljetni san i slobodi i neovisnosti, i bili smo svjesni da ju ne smijemo propustiti”, kazao je Mladen Sabolović, predsjednik Kluba vetereana „A satnije“.

Na bojišnicama diljem Hrvatske poginulo je 35 njezinih pripadnika, a još 27 je preminulo poslije Domovinskog rata.

„Bili ste prvi kad je trebalo. Hvala vam na hrabrosti i žrtvi koju nikada ne smijemo zaboraviti”, poručio je župan Marušić pripadnicima „A satnije“.

(Hina)

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Gradski muzej Bjelovar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.