Afera Cibona: Pročelnik Lovrić nepravomoćno oslobođen za nezakonito zapošljavanje

14.02.2020. 15:51:00

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić u petak je na Županijskom sudu zbog nedostatka dokaza nepravomoćno oslobođen optužbi za nezakonito zapošljavanje djelatnika KK Cibone.

Sutkinja Valentić: U optužnici nema dokaza

Dobio je i drugu nepravomoćnu oslobađajuću presudu. Nakon što je u listopadu 2018. nepravomoćno oslobođen optužbi u aferi Štandovi, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen i optužbi u aferi Cibona. No da stvar po tužiteljstvo bude gora, sutkinja Rahela Valentić, ne samo da je nepravomoćno oslobodila Lovrića optužbi već je tužiteljstvu poručila kako “u optužnici ne da nema dokaza, već optužnica nema veze sa zdravim razumom”.

Problemi za tužiteljstvo počeli su već na početku rasprave, kada se ustanovilo da je optužnica protiv Lovrića iz nadležnosti USKOK-a prešla u nadležnost ŽDO-a, jer je nakon provedenih dokaza promijenjen činjenični opis optužnice. Pa se Lovrić više nije teretio za trgovanje utjecajem, što je u nadležnosti USKOK-a, već za poticanje na zloporabu u gospodarskom poslovanju, što je nadležnost ŽDO-a. S obzirom na promjenu nadležnosti, sutkinja Valentić je prije početka rasprave morala promijeniti i sudsko vijeće, jer u tzv. običnim predmetima ne sude uskočki suci. A nakon toga, kada je završila raspravu i objavila presudu, očitala je vrlo oštru lekciju tužiteljstvu, prenosi Večernji list.

“Koncepcija optužnice je takva da je razloge oslobađajuće presude teško objasniti jer konstrukcija optužnice nema veze sa stvarnošću, a kamoli s dokazima”, kazala je sutkinja Valentić.

Naime, Lovrić se teretio da je u studenom i prosincu 2013., kao pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba od Dragutina Kosića, voditelja Ustanove za upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog holdinga tražio da u toj Ustanovi zaposli tadašnje zaposlenike košarkaškog kluba Cibona, a među njime i Darka Marijanovića.

Prema optužnici, Lovrić je Kosića to tražio iako je znao da će Marijanović nastaviti raditi za KK Cibonu. Uz to, Marijanović je prema optužnici zaposlen na mjesto za koje je trebala viša stručna sprema, a on je imao srednju. Nadalje, tužiteljstvo je smatralo i da je Ustanova oštećena za 95.886 kuna, jer je radio za KK Cibonu, a plaćala ga je Ustanova. No sutkinja Valentić s navodima optužnice nije se složila pa je pojasnila da je tužiteljstvo Lovrića teretilo za nešto o čemu je već ranije bila donesena odluka.

Izvor: Narod.hr

Autor: