Ako Mesić ne vjeruje nama, vjeruje li Jukki Rappeu?

28.05.2014. 10:13:48

Razgovarali smo s Jukkom Rappeom, finskim javnim tužiteljem koji je podigao optužnice protiv trojice managera Patrie zbog davanja mita Mesiću, Greguriću i Jerkoviću. Pitali smo ga kako komentira izjave Stjepana Mesića da su optužbe protiv njega izmišljotina i bezobrazluk.

"Vi novinari ste ti koji izmišljaju optužbe! Gdje to piše da sam ja optužen?", pitao je Stipe Mesić kad smo ga pred nekoliko dana nazvali i zamolili da prokomentira finsku optužnicu protiv menadžera Patrie optuženih za podmićivanje stranih dužnosnika, u kojoj se na više mjesta spominje njegovo ime među onima koji su primili mito. Tada je rekao i da nama iz "dnevnog" ništa ne vjeruje.

Dodao je i da je to "politički bezobrazluk" i da će od Finaca tražiti ispriku. Kasnije su ga kontaktirali i drugi mediji, i ponovio im je manje više isto što je rekao i nama, ali i dodatno zaoštrio retoriku: rekao je da će od finskog veleposlanstva u Zagrebu tražiti originalne dokumente koji ga optužuju, te rekao da je to "državni banditizam".

Uštedjeli smo mu trud, naime nazvali smo finskog državnog odvjetnika Jukku Rappea, koji vodi taj slučaj. Za razliku od Mesića, bio je iznimno ljubazan, te nam ustupio dokumente. Pa ako je Mesiću problem ići do veleposlanstva, možemo mu faksimile poslati na mail. Na finskom su, ali kako ured bivšeg predsjednika raspolaže pristojnim budžetom neće mu biti problem platiti prijevod. Njegovo ime se spominje na više mjesta u točkama 13, 14 i 16 optužnice, što možete vidjeti u priloženim dokumentima. A i bili smo slobodni pitati Jukku Rappea što kaže na optužbe Stipe Mesića da svi koji ga optužuju za primanje mita - lažu. Razgovor je vođen na engleskom.

Gospodine Rappe, kako komentirate izjave bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da očekuje od vas ispriku, i da su optužbe protiv njega politički banditizam?

Činjenica je da gospodin Mesić nije optužen u Finskoj. Optuženi su samo finski građani, što on nije. Optužnica se bavi samo djelima Finaca. Podizanje optužnice protiv njega je stvar hrvatskih vlasti, ne naša.

Ali u optužnici se na više mjesta spominje njegovo ime, a Mesić traži ispriku zbog toga.

Istina je da se spominje. Vidite, mi sudimo za korupciju onima koji su davali mito. Ako je netko davao mito, jasno da ga je netko s druge strane primio. Mi vjerujemo da je dio tog novca obećan Stipi Mesiću, da je on primatelj mita, ali, ponavljam, on nije optužen u Finskoj. Optužnicu protiv njega treba podnijeti hrvatska strana. Mi smo im proslijedili saznanja i dokumente.

Mesić je rekao da želi vidjeti tu optužnicu u kojoj ga se spominje, i da će je zatražiti službenim putem?

To nije problem, optužnica je javna, osim nekih manjih tajnih dijelova, no u tim dijelovima nema ništa o Mesiću. Možemo vam poslati optužnicu, ako želite, ali na finskom.

Surađujete li s hrvatskom stranom na tom slučaju?

Imali smo suradnju s USKOK-om, to je vaša antikorupcijska jedinica. Hrvatski članovi u međunarodnom timu istražitelja su tražili neke dokumente, ali ne znamo kakve su zaključke donijeli i dokle su stigli s istragom. Da su napravili neke istražne radnje znamo, jer imamo neke izjave od hrvatskih ljudi, i dokumentaciju od hrvatske strane. Finski dio istrage je zaključen prije godinu dana i optužbe su potvrđene u lipnju 2013. Finsko suđenje je već započelo. No, mi nemamo informacija o tome dokle je stigla istraga u Hrvatskoj.

Zahvalili smo gospodinu Rappeu, i za svega par minuta dobili kompletnu optužnicu na mail. Prilična razlika od situacije u Hrvatskoj, gdje vam nadležna tijela, iako su po zakonu dužna odgovoriti na upite novinara, najčešće službeno odgovaraju unutar zakonskog roka od 15 dana, kad predmet obično više nikog ne zanima - ako uopće ikad odgovore...

U svakom slučaju, gospodinu Mesiću poručujemo, ako već ne vjeruje nama da ga se spominje u finskoj optužnici, možda vjeruje dokumentima finskog državnog odvjetništva. Ako su bili ljubazni da ih pošalju nama, sasvim sigurno da će ih rado ustupiti i kabinetu gospodina Mesića, a sasvim sigurno i gospodina Cvitana, pokaže li ikad interes za njih...

U njoj se navodi da je, suprotno onom što Mesić tvrdi, upravo on uz direktora Đure Đakovića Bartola Jerkovića bio ključni čovjek, dok je Gregurićeva uloga sporedna. Podsjetimo, Finska, Austrija i Hrvatska potpisale su 2010. godine ugovor o međunarodnom istražnom timu, prema kojem je državno odvjetništvo svake zemlje dužno procesuirati svoje građane za koje je zajednička istraga utvrdila da su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima slučaja Patria.

  • Autor: Marcel Holjevac
  • Photo: Faksimil
 

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.