Ako ste instalirali neku od ovih aplikacija, obrišite ju odmah!

07.11.2018. 10:06:55

Ako ste u proteklih nekoliko mjeseci instalirali aplikacije koje sadrže "horoskop", "boost" ili "cleaner" obavezno provjerite svoje bankovne račune.
Korisnici Androida ponovno su se našli na udaru trojanaca i to kroz aplikacije koje su legalno skinuli na Google Play Storeu. Kako su objavili stručnjaci tvrtke za računalnu sigurnost ESET, od kolovoza do listopada 2018. godine na Google Play Storeu nalazilo se tridesetak aplikacija zaraženih trojanskim crvom. Maliciozni kod koji je bio ugrađen u, naizgled, nevine aplikacije poput "čistača" telefona, svjetiljke ili čak horoskopa, a za cilj je imao izvući što više osobnih podataka korisnika i potom ih opljačkati. Aplikacije nakon instalacije prikazuju poruku kao da su uklonjene s uređaja zbog nekompatibilnosti, ali se zapravo skrivaju u pozadini i kreću u maliciozni pohod. Stručnjaci pojašnjavaju kako su zaražene aplikacije, nakon instalacije, mogle ciljati bilo koju aplikaciju instaliranu na pametnom telefonu i stvarati prilagođene obrasce pomoću kojih bi od korisnika tražili osobne podatke. Također, mogle su presretati i preusmjeravati tekstualne poruke kako bi zaobišle dvostupanjsku autentifikaciju, presretati pozive, ali i preuzimati i instalirati druge aplikacije na zaraženi uređaj. Iako se radi o tridesetak aplikacija, čini se kako iza njih stoji jedna grupa kriminalaca. U međuvremenu su aplikacije uklonjene s Google Play Storea, no već ih je preuzelo više od 30 tisuća korisnika. Stručnjaci savjetuju korisnicima da uklone sumnjive aplikacije odlaskom na Postavke, Aplikacije i potom odaberu brisanje sumnjive aplikacije. Također, savjetuju da korisnici provjere svoje bankovne račune (ne sa pametnog telefona) kako bi se uvjerili da nema sumnjivih transakcija ili kupovina. Korisnici bi također, prilikom odabira aplikacije, a prije njene instalacije, pročitati komentare drugih korisnika te ocjene, a tijekom instalacije obratiti pozornost na dopuštenja koja aplikacija traži. Zaista nema potrebe da aplikacija koja služi kao svjetiljka ima pristup imeniku, pozivima i SMS porukama, zar ne? Potpuni popis spornih aplikacija možete pronaći na ESET-ovom blogu WeLiveSecurity na dnu stranice, piše dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.