ALARM ZA UKIDANJE UREDA: 'Morbidno je da Mesić na balu vampira u Srbu slavi pokolj nad Hrvatima'

28.07.2014. 09:03:03

"Morbidno je da Mesić slavi pokolj nad svojim narodom, on slavi četnički ustanak protiv hrvatskog naroda. To je izgubljen čovjek, ali očito se našao u toj ideologiji kao i njegov otac Udbaš koji je ubijao nevine ljude", oštar je Miljak.

Proslava 'antifašističkog ustanka' u Srbu, kao i svake godine, podijelila je Hrvatsku. Dok je dvjestotinjak ljudi na uzvisini pored spomenika pljeskalo slušajući pjesmu 'Druže Tito mi ti se kunemo', u središtu mjesta drugi su nosili transparente ukazujući na partizanske zločine i slušajući Thompsona. Okupljenim slavljenicima obratio se niz govornika, a među njima najistaknutiji su bivši predsjednik Stipe Mesić te Milorad Pupovac. Ovaj dvojac pozdravljan je pljeskom već nakon pozdrava 'drugovi i drugarice', a okupljena masa pljeskala je i na svaki spomen Josipa Broza. - Ovdje slavimo početak otpora fašizmu koji su predvodili Srbi, Hrvati i komunisti - rekao je Pupovac. Mesić je napao Crkvu rekavši zašto uzimaju novce od vlasti koju ne smatraju narodnom.

Srb: Šamar hrvatskom narodu

Govori održani u Srbu na noge su digli sve predstavnike pravaških opcija u Hrvatskoj, a svi oni slažu se da proslave ovog tipa treba zabraniti. Predsjednik HSP-a Danijel Srb stava je da se u srcu Like slave zločini nad hrvatskim narodom, što je nedopustivo. "Sve što se u Srbu izgovorilo samo je opravdanje za neprimjerenu proslavu, ali jednako tako to je šamar hrvatskom narodu", tvrdi pravaš. Naš sugovornik smatra da Mesiću kao bivšem predsjedniku kojega financiraju svi porezni obveznici definitivno nije mjesto u Srbu na takvoj proslavi. "Dovoljno govori činjenica da je on jedini hrvatski političar koji tamo dolazi. To nešto govori. S druge strane Pupovac također traži opravdanja za ovaj četnički ustanak", pojašnjava Srb te dodaje da se u tome mjestu slavi fašizam, a ne antifašizam i da tome nema mjesta u europskoj Hrvatskoj.

Tepeš: Žalovanje za Jugoslavijom

Povjesničar iz HSP AS Ivan Tepeš oštro je osudio govore izrečene na proslavi u Srbu, ali kako kaže, nisu ga previše iznenadili. "Mesiću je Crkva uvijek za sve kriva jer je kroz povijest održavala hrvatski duh. Svejedno je tko je ubijao Draža ili Joža, ali zna se da je Joža jedan od najvećih zločinaca u povijesti i veličanje komunističkog poretka u Srbu pokazatelj je žalovanja za Jugoslavijom", smatra pravaš. Žalosno je, dodaje, što predsjednik Mesić pljuje po hrvatskom narodu koji ga plaća. Sve što je izrekao u Srbu trebao bi biti alarm da se njegov ured po hitnom postupku ukine. "Neka dobiva mirovine, ali ne i sve privilegije koje mu građani financiraju. On pljuje po svetinjama hrvatskog naroda što je nedopustivo, sudjeluje na tom balo vampira i tamo mu nije mjesto kao bivšem hrvatskom predsjeniku", uvjeren je Tepeš. Također, naš sugovornik stava je da se ni Pupovac ne bi trebao naslikavati u Srbu jer i on je dobro financiran od strane hrvatske države, ali on živi od hrvatsko srpskih sukoba tako da njegovo pojavljivanje ne čudi.

Miljak: To je za psihijatriju

Još jedan pravaš oštro je osudio 'dernek' u Srbu, a riječ je o šefu HČSP-a Josipu Miljku koji poziva da se odmah ukine financiranje ureda bivšeg predsjednika Mesića. "On je oličenje svih slavljenika u Srbu. Katastrofa je da si on uzima za pravo vrijeđati Katoličku crkvu, to što se radi je za psihijatriju. To ne čine normalni ljudi", misli naš sugovornik. Cilj ovog skupa po njemu je spremanje četničkih zločina u celofan, a to je kao da nacisti slave u Auschwitzu. "Morbidno je da Mesić slavi pokolj nad svojim narodom, on slavi četnički ustanak protiv hrvatskog naroda. To je izgubljen čovjek, ali očito se našao u toj ideologiji kao i njegov otac Udbaš koji je ubijao nevine ljude", oštar je Miljak. Lukić: Mesić je izgubljen Čelnik Zavjeta za Hrvatsku Marko Lukić također se osvrnuo na proslavu u Srbu. "Tamo se okupilo bolesno društvo. Umjesto da se danas raspravlja o gospodarskim pitanjima mi dopuštamo proslavu četničkog pokreta koji je pobio Hrvate, a od toga antifašizam treba odvojiti", smatra Lukić. I on je stava da se u Srbu dogodio neviđeni zločin počinjen nad hrvatskim narodom. Bivšem predsjedniku Crkva smeta zato što progovara o onome o čemu se godinama šutjelo, uvjeren je naš sugovonik. "Mesić je izgubljen i očito ne razumije gdje se nalazi. U srcu Like slavi četnički pokret i trebalo bi pod hitno ukinuti njegov ured, a onda neka o svojem trošku hoda gdje god želi. Hrvatskom narodu treba istina, a Mesić očito ponovno obnavlja Jugoslaviju i odbija istinu", zaključio je Lukić.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Dino Stanin/PIXSELL
 

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.