Aleksandar Vulin proglašen personom non grata u Hrvatskoj! MVEP: "Nije dobrodošao u RH do daljnjega"

22.04.2018. 08:03:45

Bude li u nedjelju pokušao ući u Hrvatsku, Aleksandar Vulin će biti vraćen s granice. Srbijanski ministar Aleksandar Vulin proglašen je personom non grata u Hrvatskoj. Po neslužbenim, ali dobro upućenim izvorima, Republika Hrvatska će tijekom večeri poslati službenu obavijest Republici Srbiji. Vulin će tako u nedjelju biti vraćen s granice pokuša li ući u Hrvatsku. Neposredan povod bila je Vulinova izjava u kojoj je između ostalog spominjao i "vrhovnog komandanta Vučića". "Na taj dan kada to čini hrvatska Vlada neće biti nijednog Srbina, ni jednog Jevreja, ni jednog Roma. Zato što sva srpska, jevrejska i romska udruženja protestuju zbog politike povratka, nekažnjenog povratka ustaštva u Hrvatsku", kazao je Vulin. Tijeko večeri stiglo je i službeno priopćenje MVEP-a: "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu osudilo današnju izjavu ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku '… može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri'. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u noti podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima. Spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske. Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja 2018. godine dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.