AMERIKANCI ODLIKOVALI NAŠEG DOČASNIKA Ovo je prvi hrvatski vojnik koji je dobio priznanje američke vojske

26.11.2014. 17:02:50

Časničkom namjesniku Predragu Toplaku, pripadniku 24. hrvatskog kontigenta u operaciji ISAF u Kabulu, dodijeljena je značka US Combat Action. To je prvi hrvatski vojnik u Afganistanu kojem je američko Ministarstvo obrane dodijelilo to priznanje. Ta se značka dodjeljuje pripadnicima američkih oružanih snaga za sudjelovanje u borbenom djelovanju. Časnički namjesnik Toplak, prvi dočasnik Vojnoobavještajne bojne, to je priznanje dobio zbog svog angažmana, odnosno brzog i učinkovitog djelovanja prilikom terorističkog napada na vojnoj akademiji 5. kolovoza 2014. u Kabulu, kada je ubijen američki general Harold Green i ranjeno 16 pripadnika ISAF-a. To je najviše rangirani američki časnik koji je poginuo od rata u Vijetnamu. Toplak na tamošnjoj vojnoj akademiji obavlja dužnost starijeg savjetnika za obuku vojnika i dočasnika afganistanske vojske i u trenutku pucnjave bio je nedaleko od mjesta napada. Toplak je jedan je od najiskusnijih dočasnika u HV-u koji je gotovo cijelu karijeru posvetio obuci vojnika. Početkom 90-ih radio je s pripadnicima MPRI-ja na uspostavljanju dočasničkog kadra HV-a. Dočasničku akademiju Kopnene vojske SAD-a završio je 1998. i bio je tada prvi dočasnik hrvatskih Oružanih snaga na toj razini izobrazbe u SAD-u.ƒ K. Žabec Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.