ANALITIČAR RELKOVIĆ: Ako Miroslav Škoro uđe u drugi krug, postaje favorit

21.06.2019. 11:13:23

Velik interes javnosti izazvala je odluka glazbenika Miroslava Škore da se uključi u predsjedničku utrku, kako je to jučer objavio Večernji list. Izvor: Media servis Njegova kandidatura, koja dolazi nekoliko dana nakon službene kandidature Zorana Milanovića mogla bi predsjedničke izbore učiniti najneizvjesnijima dosad. Kakve su mu uistinu šanse, i može li Škoro ugroziti aktualnu predsjednicu Grabar-Kitarović, o tome smo razgovarali s političkim analitičarem Ivicom Relkovićem. Prema onome što se zasad zna, Miroslav Škoro na predsjedničke izbore ide kao nezavisni kandidat, no no ne odbacuje mogućnost podrške pojedinih političkih stranaka ili koalicija. Mogućnost suradnje jedino odbija s ekstremnim političkim opcijama, i lijevima i desnima. Relković smatra da Škori ne treba nitko stati iza leđa: ” Ta potpora stranaka bi trebala biti samo simbolička, tek toliko da čovjek ne kaže da odbija nečiju potporu. No, stati u smislu organizacije terena i rada mislim da je apsolutno pogrešno da mu bilo tko bude jer osim HDZ-a i SDP-a u Hrvatskoj ne postoji treća stranka koja ima organizaciju terena a da je iole respektabilna. To su obično ljudi koji na terenu ne vrijede puno”, rekao je Relković. Iako je još rano govoriti o ideološkim i svjetonazorskim aspektima Škorine kampanje, Škoro tvrdi da se neće baviti političkim ratom ustaša i partizana, prenosi Večernji list. Istaknuo je da je za njega puno važnija budućnost moderne hrvatske države koja je nastala u Domovinskom ratu te budućnost njezinih građana koji žele korjenite promjene u društvu. Evo kako Relković na takav istup gleda: “To mu može biti otegotna okolnost kad bi mu takav dio stranaka i nekakvih podupiratelja bio prvi val podupiratelja. Zato mu je to obilježje nepotrebno i na neki način štetno. Miroslav Škoro sa takvom kampanjom u slučaju ulaska u drugi krug, od trećeg se pretvara u favorita”. U utrci za predsjedničku fotelju na Pantovčaku su službeno Zoran Milanović, Mislav Kolakušić i Ivan Pernar, dok se kandidature ovih dana očekuju od samog Škore te aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Relković je naglasio da će ovo biti jedni od najzanimljivijih i najneizvjesnijih izbora do sada. Što se tiče Škore, ističe da naspram drugih kandidata koji su već politički potkovani, on je “novo” lice koje može ostvariti i unijeti promjene na političku scenu. A što se tiče procjena za ulazak u drugi krug, kaže: “Ako se to ostvari, tada Kolinda Grabar Kitarović teško da može dobiti veću naklonost šireg biračkog tijela od onog što može dobiti Miroslav Škoro. I to je njegova prednost kad bi ušao u drugi krug. Isto bi se dogodilo kad bi u drugi krug ušao sa Zoranom Milanovićem. Ali, za drugi krug se treba znati i izboriti.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.