ANTE DEUR: Ako mi ne svjedočimo, državu će nam zvati slučajnom, a rat će postati građanski

27.06.2015. 17:56:16

Na Velikoj Duvjakuši na Dinari položeni su vijenci na spomenik poginulim Pumama Na Dinari, ispod Velike Duvjakuše podno Rosića glavice okupilo se u subotu više od 500 ljudi, najviše pripadnika ''Puma'', legendarne 7. gardijske brigade, članova njihovih obitelji i prijatelja, potom HGSS-ovaca te članova planinarske udruge „Dinaridi“. Povod je bio polaganje vijenaca na spomenik 32-ojici poginulih Puma i jednom nestalom njihovom suborcu, podignutom na nadmorskoj visini od 1709 metara , prisjećanje na akciju koja je prethodila Oluji te otvaranje planinarske kuće posvećene Pumama, koju su dobrovoljnim radom izgradili HGSS-ovci i ''Dinaridi''. Kod zidane katnice s bunarom i solarnim panelima odakle puca fantastičan pogled na Perućko jezero održana je sveta misa, a bura koja je „brijala“ podsjetila je Varaždince na osam mjeseci boravka u vrletima Dinare, od prosinca 1994. do Oluje, 5.8.1995. kada su prvi ušli u Knin. - Bila je to jaka zima, uvjeti su bili iznimno loši. Temperatura se znala spustiti do minus 20 stupnjeva. Emocije su i nakon 25 godina iznimno jake, a najteže je obiteljima poginulih suboraca – rekao je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade. Na Dinaru su došli i načelnik Glavnog stožera OS RH Drago Lovrić te generali Krešo Ćosić, Zdravko Jakob, Rahim Ademi i Ljubo Ćesić Rojs. Ratnih dana prisjećali su se u opuštenoj atmosferi i u društvu Josipe Rimac, gradonačelnice Knina. Očekivao se i dolazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u zadnji trenutak otkazala i poslala svog izaslanika Antu Deura. - Ako mi ne svjedočimo o tom vremenu, onda žrtve nemaju vrijednost, onda je Hrvatska „slučajna“ država, a Domovinski rat građanski rat. Nije! Agresor je iz Beograda poručio „ili mi ili oni“. U krvi se stvarala hrvatska država – poručio je Deur. Domaćini, HGSS-ovci i ''Dinaridi'' pripremili su domaće uštipke i prvoklasan planinarski grah. - Planinarski dom je uvijek otvoren. Planinari se imati gdje ugrijati i odmoriti – poručio je Stipe Božić, naš najpoznatiji spasitelj.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.