Argentinac koji igra za Crvenu zvezdu: ‘Srbi ne mogu ni čuti za Hrvate, rivalstvo prelazi sportske okvire’

05.06.2020. 11:36:00

Nogometaš Mateo Garcia, koji igra za Crvenu Zvezdu, dao je intervju za argentinske medije, a tamo je objasnio kako izgleda nogomet u Srbiji.

“Nikada nisam video da se nogometni uspjesi proslavljaju vožnjom u tenku. Slavili smo u svlačionici, onda su iskusniji igrači rekli da moramo izaći. Nas nekoliko novaka nije znalo što se događa. Na kraju su nas stavili u borbeno vozilo. Zbog gužve nismo mogli ući sve gradske ulice. Ali dugo smo se vozili, sve je to pratio i vatromet. To borbeno vozilo je uvijek izvan stadiona. Koliko sam shvatio to je jedan od simbola kluba. Ljudi se stalno slikaju pored tenka. Čak je i moja obitelj to napravila kada me došla posjetiti”, rekao je o tenku ispred Marakane, na koji su BBB uzvratili traktorom ispred Maksimira.

Upitali su ga i o odnosu Srba i Hrvata danas.

“Prošlo je više od 30 godina od tih događaja. Nije više vrijeme za rat. Međutim, tenzije i dalje postoje. Srbin ne može čuti za Hrvata, ne može ga vidjeti ni nacrtana… Rivalstvo prelazi sportske okvire. To je nacionalizam”, zaključio je Garcia.

Podsjetimo, srbijanski mediji pišu kako je tenk iz Vukovara, a na njega je obješena i navijačka zastava, tako da se nastavlja slavljenje srpske agresije na Hrvatsku.

Ovaj potez čin je koji bi Hrvatsku trebao provocirati zbog događaja od 27. lipnja 1991. u Osijeku. U sam osvit početka Domovinskog rata „crvenog fiću“ osječkih registracijskih oznaka bezobzirno je pregazio tenk T-55 Jugoslavenske narodne armije, pri prolasku kolone tenkova JNA gradom Osijekom. Kad je vidio demonstraciju sile golemih tenkova koji su se kroz grad Osijek Vukovarskom kretali u smjeru zapada, Branko Breškić bez razmišljanja je krenuo s benzinske postaje, gdje je točio gorivo u „crvenog fiću” i krenuo za kolonom tenkova. Po tvrdnjama očevidaca hrabri Branko je s prijateljem pretekao kolonu tenkova i na sigurnoj udaljenosti iskočio iz auta napravivši tako prepreku tenkovima. Tenk je naišao na prepreku, legendarnog osječkog „crvenog fiću“, i smrskao ga.

Snimka toga trenutka u lipnju 1991. obišla je svijet, a “fićo” crvene boje ušao je u legendu i kolektivno pamćenje hrvatskog naroda. Godine 2011. „crveni fićo“ dobio je spomenik u Osijeku koji trajno podsjeća na taj događaj koji simbolizira odlučnost i otpor malog hrvatskog čovjeka prema sili i agresiji.

 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Foto: facebook

Autor: