Arlović: Ako Haag potvrdi presudu šestorki, BiH bi mogla tražiti odštetu od Hrvatske

10.11.2017. 09:10:49

"Da nije bilo Hrvatske i njene pomoći, Bosne i Hercegovine danas ne bi bilo", ustvrdio je Arlović

Ako Haški sud uskoro potvrdi osuđujuću presudu čelnicima Herceg-Bosne, i s time optužbu da je Hrvatska bila dio udruženog zločinačkog pothvata radi cijepanja BiH i pripojenja nekih njezinih dijelova Hrvatskoj, sutra bi netko treći mogao pokrenuti postupak protiv RH za naplatu štete, upozorio je sudac Ustavnog suda Mato Arlović u četvrtak na velikom skupu u Državnom arhivu Hrvatske gdje su predstavljena ovogodišnja izdanja Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, piše hrvatska danas. Među ostalim je predstavljena i knjiga samog Arlovića, bivšeg predsjednika Sabora i dugogodišnjeg saborskog zastupnika SDP-a, koja je prevedena na engleski jezik. Arlović je rekao da smo svi dužni dati doprinos da se sruši teza o udruženom zločinačkom pothvatu, zato što je ta teza neistinita i zato što može imati štetne posljedice. “Da nije bilo Hrvatske i njene pomoći, Bosne i Hercegovine danas ne bi bilo”, ustvrdio je Arlović, uz pljesak nekoliko stotina prisutnih. Uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i ministra branitelja Tomu Medveda, na skupu su bili brojni bivši dužnosnici Herceg-Bosne, časnici HV-a i HVO-a. Arlović je ustvrdio da je osnivanje Herceg-Bosne utemeljeno na socijalističkom Ustavu Republike BiH te da su Hrvati bili dužni braniti sebe i državu i organizirati se onda kad je država zakazala, kao što su 1992. zakazale institucije BiH. Povod za knjigu je bila teza Haaga da je Hrvatska vodila politiku podjele BiH s ciljem odvajanja i pripajanja jednog dijela njenog teritorija Hrvatskoj, a ta je teza, rekao je, bila prisutna i u hrvatskoj javnosti. Tražio je koji su to pravni i politički dokumenti na osnovu kojih bi se mogao izvući takav zaključak. “Nisam uspio naći niti jedan”, istaknuo je Arlović.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.