Bad Blue Boysi naslikali novi domoljubni mural u Svetoj Klari: “Za sve onih kojih nema”

14.05.2021. 08:07:00

U zagrebačkoj Svetoj Klari niknuo je novi mural koji prikazuje nekoliko zanimljivih motiva.

Uz natpis ‘Oluja 199’5 nalazi se tenk, znakovlje Tigrova – 1. gardsijske brigade, zatim je tu natpis ‘Patria Nostra’ i ‘Predziđe kršćanstva’. Uz sliku blaženog Alojzija Stepinca piše citat: “Nitko me ne može natkriliti u ljubavi prema svojoj domovini”.
Cijeli mural nosi i datum 13.5.1990. i poruku “Za sve onih kojih nema” i potpis Bad Blue Boysa.
Podsjetimo, na jučerašnji dan prije trideset i jednu godinu na Maksimiru se trebala igrati prvenstvena utakmica tadašnje Jugoslavije između Dinama i Crvene zvezde, no ona tog 13. svibnja 1990. godine nikad nije odigrana. Rijetko kada, gotovo nikada, se obilježavaju obljetnice utakmica koje nikad nisu odigrane, ali tog 13. svibnja na Maksimiru se pisala povijest. 

Naime, navijači beogradske Crvene zvezde, predvođene ”udbaškim kilerom”, koji je kasnije i tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH stekao status ratnog zločinca, Željkom Ražnatovićem Arkanom, krenuli su u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira. Divljački pohod Delija jugoslavenska milicija je mirno promatrala, zbog čega i nakon čega su navijači Dinama, BBB-i, srušili ogradu na sjeveru te su upali na teren kako bi se suprotstavili velikosrpskim divljacima. Taj dan, taj događaj, tog datuma, mnogi smatraju izuzetno važnim u krvavom procesu raspada komunističke Jugoslavije. Svakako je taj 13. svibanj pridonio svjesti hrvatskog naroda da se nešto kasnije odlučno suprotstavi velikosrpskom agresoru i pritom u Olujnom vihoru dođe do svoje slobode i pobijede.

Sama nikad neodigrana utakmica nije imala rezultatski značaj s obzirom kako je Crvena zvezda, za koju je igrao i Hrvat Robert Prosinečki, praktički osigurala naslov prvaka, a Dinamo, predvođen Josipom Kužeom, koji je do travnja držao prvo mjesto na ljestvici, drugu poziciju. Ipak, nakon svega odigrano je još jedno Nogometno prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1990./1991. i te je sezone Dinamo bio drugi.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Foto: društvene mreže

Autor: