Banja Luka: PROSLAVA 120. OBLJETNICE ROĐENJA BLAŽENOGA IVANA MERZA

19.12.2016. 07:35:26

Bl. Ivan Merz rođen je u Banjoj Luci, 16. prosinca 1896. g. Ove godine navršilo se 120 godina od njegova rođenja. Ova je obljetnica svečano proslavljena u Banjoj Luci, njegovu rodnom gradu 16. prosinca 2016. Toga dana u 18 sati banjolučki biskup služio je koncelebriranu sv. misu u banjolučkoj katedrali na kojoj su sudjelovali banjolučki vjernici te štovatelji bl. Ivana iz Zagreba, Osijeka i Vukovara. U propovijedi je biskup Komarica naglasio važnost ove obljetnice koja nas ponovno podsjeća na duhovnu veličinu našega Blaženika, na njegovu poruku i ulogu koju kao katolički intelektualac sveta života ima i za naše vrijeme. Nakon sv. mise u dvorani Biskupskog ordinarijata predstavljena je nova knjiga o bl. Ivanu Merzu koja je objavljena za 120. obljetnicu njegova rođenja. Knjigu su predstavljali mons. Ivica Božinović, ravnatelj Katoličkog školskog centra „Bl. Ivan Merz“ u Banjoj Luci, postulator Blaženika p. Božidar Nagy, i dvojica autora, Domagoj i Krešimir. Na kraju programa predstavljanja govorio je i biskup Franjo Komarica koji je napisao i predgovor za knjigu. Knjiga nosi naslov Apostol Kristov a napisali su je  dvojice braće iz Vukovara, inženjeri građevine, Domagoj i Krešimir Jakumetović. Knjiga je izašla u izdanju nakladničke kuće „U pravi trenutak“ iz Đakova. Knjiga u prvom redu sadržava pjesme braće Jakumetovića u čast Blaženika koje su počeli pisati još od 2009. god. pa do danas. Svaki od autora napisao je po 30 pjesama, ukupno 60 pjesama. Knjiga je osim toga obogaćena brojnim ilustracijama umjetničkih djela o Ivanu Merzu te drugim tekstovima o Blaženiku u kojima su autori našli nadahnuća za svoje pjesničko stvaralaštvo. U programu predstavljanja knjige bilo je pročitano nekoliko pjesama naših autora, a sudjelovao je i hrvatski katolički dječji zbor iz banjalučke  župe u kojoj je kršten bl. Ivan s lijepim skladbama izvedenima u čast bl. Ivana. Proslavi 120. obljetnice pridružio se i  akademski kipar Dubravko Radman, iz Istre koji je u kamenu izradio reljefni lik bl. Ivana Merza ispod kojega je uklesao stihove Marije Dubravac iz Brisbana, Australija, koje je spjevala u čast 120. obljetnice rođenja bl. Ivana Merza.   Evo tih stihova:  

Kročio si putem k Suncu da prispiješ ka vrhuncu,

čuvajući dušu čistu darova je Kralju Kristu.

Dobro biće, skromno, smjerno, zapovijedi Božjoj vjerno,

u cvjetnjaku hrvatskome, dalo sjeme rodu svome.

Zalud zemske čari svijeta! Obećaje vjera sveta,

preko žrtve sreću raja, divnu plaću do beskraja.

O, Ivane, ljiljan cvijete, našeg roda mlado dijete,

ime ti sred slavoluka upisala Banja Luka.

  Sastavio: Božidar Nagy, isusovac postulator bl. Ivana Merza

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.