Banke više neće moći povećavati naknade na kredite?

07.11.2013. 10:32:10

6-11-2013- 10-07-45

Hrvatski sabor danas će zasjedanje nastaviti raspravom o konačnom tekstu izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim se želi pod kontrolu staviti rashode koje banke nameću građanima tijekom korištenja kredita.

U Zakonu o potrošačkom kreditiranju kamate u kreditima koji imaju aprecijaciju veću od 20 posto u odnosu na početni tečaj određivat će se na temelju početne kamatne stope i početne vrijednosti libora. Iz Vlade poručuju kako žele zaoštriti odnos prema kreditnim institucijama, te kontrolirati rashode koje građani imaju po osnovama kredita, a u tom se smislu više ne bi dopuštale nove naknade nakon ugovorenog kredita. Vlada predlaže da naknade vezane uz odobrene kredite moraju biti vezane uz stvarni trošak odobravanja, a zabranjuje se uvođenje novih naknada nakon sklapanja ugovora o kreditu. Ministarstvo financija će propisivati koje su naknade dozvoljene za stambene kredite, a banke moraju građane u pisanom obliku upozoriti što je to tečaj, što mogu očekivati i što su promjenjive kamatne stope. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.