Beroš o zabrani rada trgovinama nedjeljom i blagdanima: ‘Ovo nije uvođenje nerada nedjeljom na mala vrata’

25.04.2020. 08:16:00

U ponedjeljak kreće popuštanje mjera koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, no ako se epidemiološka slika pogorša, restrikcije se mogu vratiti, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u razgovoru za RTL.

Govoreći o najnovijom mjeri kojom nedjeljom i blagdanima neće biti dozvoljen rad trgovinama, Beroš je kazao: “Dinamika kretanja i mobilnosti je jedna od najvećih parametara koji pogoduju širenju. Nismo mogli sve aktivnosti odmah pokrenuti, postepeno ih uvodimo. Ako će biti preko radnog tjedna prisutne, dobro je da se onda tijekom vikenda odmori. Ovo nije uvođenje nerada nedjeljom na mala vrata”.

“Naravno da epidemiološka situacija određuje naš pravac kretanja, a kod nas je ona sad pozitivna. Imamo relativno mirnu epidemiološku situaciju s relativno malim brojem novooboljelih, što do dozvaljava da razmišljamo o popuštanju, no oprezni smo i dalje, vidjet ćemo rezultate i po potrebi reagirati na adekvatan način. Naša strategija je ona čekića i plesa, a sad smo u stadiju plesa. Strategija je dugo promišljanja i vrlo egzaktna. Ne očekujemo pogoršanje, ali smo spremni”, rekao je Beroš.

Normalizacija zdravstvenog sustava

Neke županije, poput Istarske, razmišljaju kako bi one popuštale mjere svakih 10 dana, no Beroš kaze da period od sedam dana nije odabran slučajno: “Strategija je egzaktna, rezultat je razmišljanja epidemiološke struke, konzultacija sa svjetskim stručnjacima i sedam dana je relevantan i adekvatan da se vide rezultati mjera”.

“Hrvatski narod pokazao je i dosad veliku odgovornost i to je rezultiralo dobrim rezultatom, mislimo da će tako biti i dalje. Potreban je i oprez, ali i međusobno povjerenje”, rekao je Beroš koji vjeruje da će svi razmišljati i napraviti ono što je potrebno, propisano i preporučeno, kako ne i došlo do ugroze pučanstva.

U normalu će se polako vraćati i zdravstveni sustav. “Imamo u vidu organizaciju samog rada, zdravlje djelatnika i zdravlje bolesnika. Imat ćemo posebnu strategiju za svaku kategoriju. Izvjesno je da će se bolesnicima i dalje mjeriti temperatura, a one koji će na intenzivne zahvate će se morati testirati. Izvjesno je i da će se sam rad zdravstvenih orgnaizacija trebati prilagoditi novim uvjetima. Trebat će voditi računa o naručivanju, stvarat će se prioriteti. Liste čekanja ćemo rješavati upravo na način da će se patologija koja je problematičnija rješavati prva”, rekao je Beroš.

KB Dubrava posebna je bolnica za koronavirus, a tako će i ostati.

“Ta je bolnica odigrala važnu ulogu u našoj strategiji borbe protiv koronavirusa, najveći je centar te će tako i ostati. Ne znamo hoće li se pogoršati situacija, hoće li doći drugi val. Ipak, razmišljamo da se u dijelovima bolnice reaktivira proces pružanja zdravstvene usluge”, dodao je.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto: slika zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.