BiH: Četvorica pripadnika HVO-a optuženi za navodne zločine oko Stoca

04.09.2015. 17:51:21

Optužnicom se Mile Pažin i Mirko Raguž, koji su bili zapovjednici Civilne zaštite i zatočeničkih centara za Bošnjake, te Ivica Marković i Vide Krešić terete za nasilno pritvaranje, zlostavljanje, mučenje, premlaćivanje i progon Državno odvjetništvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), među kojima su i dvojica zapovjednika zatočeničkih centara na području Stoca, zbog navodnih ratnih zločina nad bošnjačkim civilima za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata. Optužnicom se Mile Pažin i Mirko Raguž, koji su bili zapovjednici Civilne zaštite i zatočeničkih centara za Bošnjake, te Ivica Marković i Vide Krešić terete za nasilno pritvaranje, zlostavljanje, mučenje, premlaćivanje i progon više stotina bošnjačkih civila među kojima je bilo i žene, djece, starijih osoba iz mjesta Pješevac, Đulića Mahala, Kaplan Mahala, Humačkići, Zilići i drugih okolnih mjesta u ljeto 1993. godine. Optuženi Mile Pažin i Mirko Raguž se terete po zapovjednoj odgovornosti da su bili odgovorni i za krajnje nehumane uvjete u kojima su držani zatočenici. Tijekom zlostavljanja mnogim zatvorenicima su nanesene teške tjelesne ozljede i nije im pružena primjerena liječnička pomoć, te su tjerani i odvođeni na prinudne radove. Nakon zatočavanja, svi uhićeni bošnjački civili su kamionima odvezeni na područje mostarskog naselja Blagaja koje je bilo pod nadzorom Armije BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.