BiH: Deset uhićenih zbog progona i ubojstva više od 60 civila

16.12.2014. 15:59:43

U akciji provedenoj tijekom prijepodnevnih sati pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pronašli su i priveli desetoricu osumnjičenih na području Zvornika, Bijeljine i Ugljevika.
Deset bivših pripadnika ratnog sastava vojske i policije bosanskih Srba uhićeno je u utorak na području istočne Bosne pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti pri čemu su ubili više od 60 muškaraca, žena i djece, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu u ovom predmetu.U akciji provedenoj tijekom prijepodnevnih sati pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pronašli su i priveli desetoricu osumnjičenih na području Zvornika, Bijeljine i Ugljevika. Uhićene se tereti da su u srpnju 1992. godine sudjelovali u progonu nesrpskog stanovništva s područja općine Zvornik. Izravno su bili umiješani u etničko čišćenje sela Lokanj, iz kojega su prognali više od 120 bošnjačkih civila, uključujući žene i djecu. Nakon progona žrtve su u kolonama odvođene na različite lokalitete i mjesta zatočenja gdje su zlostavljane na različite načine. U nekoliko navrata izdvajane su skupine zatočenika koji su potom strijeljani, a istragom je utvrđeno kako je na taj način ubijeno najmanje 67 žrtava. Zbog tih su zločina u utorak uhićeni Goran Maksimović (61), Ljiljan Mitrović (52), Radivoje Đorđić (54), Slavko Perić (48), Mile Vujović (43), Vukašin Drašković (41), Gojko Stevanović (47), Cvjetko Popadić (60), Rajo Lazarević (68) i Mićo Manojlović (52). Zločin u Loknju prvotno je istraživalo tužiteljstvo Tuzlanske županije, a iz Tužiteljstva BiH ističu kako su zbog njegove složenosti preuzeli taj predmet u sklopu državne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.