BiH: Obilježena obljetnica likvidacije 14 pripadnika HVO-a na Vlašiću

15.05.2015. 22:57:51

Petorica preživjelih razmijenjena su nakon desetak dana tijekom kojih su prošli velike torture. Najteže im je što za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao Polaganjem cvijeće i paljenjem svijeća obilježena je 23. godišnjica od likvidacije 14 zarobljenih Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), koje su na platou Vlašića u središnjoj Bosni na početku rata BiH pobili pripadnici srpskih snaga i tzv. JNA. Na današnji dan 15. svibnja 1992. godine 19 pripadnika HVO-a iz Travničke brigade na planini Vlašiću su zarobile srpske postrojbe i JNA. Većinu zarobljenika, od kojih s neki bili i ranjeni, okrutno su pobijeni. Petorica preživjelih razmijenjena su nakon desetak dana tijekom kojih su prošli velike torture. Preživjelima je, osim proživljenih trauma i tortura, najteže što za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao. Misu za pobijene pripadnike HVO-a na Galici, pred Spomen obilježjem podignutim na mjestu stradanja, predvodio je fra Marinko Didak, župnik travničke župe Ovčarevo. Organizatori obilježavanja godišnjice stradanja Hrvata na platou Galice na planini Vlašić bile su udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Travnik i Županije Središnje Bosne. Počast poginulim pripadnicima HVO-a odala su brojna izaslanstva te predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.