BiH: Optužnica za ratne zločine nad Hrvatima u Konjicu

19.07.2014. 08:40:25

- Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv dvoje bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine koje tereti za ratne zločine nad hrvatskim civilima na području Konjica, potvrđeno je u petak u Sarajevu. Optužnica je podignuta protiv Raseme Handanović (42) i Elmedina Čauševića (53) zvanog "Mesar". Oboje su tijekom rata bili pripadnici posebne postrojbe "Zulfikar" koja je djelovala pri Glavnom stožeru Armije BiH a optužnica navodi kako su tijekom 1993. godine u selu Grabovci kod Konjica zlostavljali bračni par hrvatske nacionalnosti. Optužnica navodi kako je Čaušević drvenim kolcem tukao muškarca Z.K. u čemu mu se pridružila i optužena Handanović koja je supruzi zatočenog prijetila da će biti silovana. Premlaćivanje kojemu je bio izvrgnut ostavilo je teške posljedice na fizičko i pshičko zdravlje zlostavljanog muškarca, ističu iz Tužiteljstva BiH. Rasema Handanović trenutačno izdržava kaznu od pet i pol godina zatvora na koju ju je Sud BiH osudio zbog sudjelovanja u zločinima nad Hrvatima u hercegovačkom selu Trusina. Tamo su 1993. godine pripadnici postrojbe "Zulfikar" ubili 22 osobe hrvatske nacionalnosti a Handanović je razmjerno blagu kaznu dobila na temelju sporazuma o priznanju što ga je sklopila s Tužiteljstvom BiH i uz preuzetu obvezu da svjedoči protiv drugih počinitelja. Na temelju njena svjedočenja do sada je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna bivšem pripadniku Armije BiH Edinu Džeki od 12 godina zatvora. I Handanović i Džeko nakon rata u BiH emigrirali su u SAD a američke su ih vlasti izručile na zahtjev bosanskohercegovačkog pravosuđa. B.P.I.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.