BiH: podignuta optužnica protiv Cvetkovića, bivšeg pripadnika diverzantskog odreda vojske Srbije

06.09.2013. 22:12:40

Cvetković je izručen iz Izraela u BiH sredinom kolovoza nakon što je u travnju 2010. uhićen na temelju međunarodne tjeralice zbog sumnje da je sudjelovao u napadu na zaštićenu UN-ovu zonu Srebrenicu i likvidaciju više stotina zaroblčjenih bošnjačkih mladića i muškaraca.

Protiv Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika diverzantskog odreda vojske Republike Srpske koji je nedavno izručen u BiH iz Izraela u petak je podignuta optužnica za sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima na području Srebrenice 1995. godine, priopćeno je iz Državnog odvjetništva BiH.

Cvetković je izručen iz Izraela u BiH sredinom kolovoza nakon što je u travnju 2010. uhićen na temelju međunarodne tjeralice zbog sumnje da je sudjelovao u napadu na zaštićenu UN-ovu zonu Srebrenicu i likvidaciju više stotina zaroblčjenih bošnjačkih mladića i muškaraca.

'Kao pripadnik 10. diverzantskog odreda glavnog stožera vojske Republike Srpske je zajedno s drugim postrojbama tijekom lipnja i srpnja 1995. godine sudjelovao u široko rasprostranjenom i sustavnom napadu na bošnjačko civilno stanovništvo zaštićene zone UN-a Srebrenica, u sklopu kojeg je do 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka je pogubljeno po prijekom postupku', navodi se u priopćenju iz Državnog odvjetništva BiH i pojašnjava da je time sudjelovao u genocidu.

Optužnicom se precizira da je Aleksandar Cvetković zajedno s drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda krajem lipnja 1995. sudjelovao u izvođenju prvog napada na UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenicu i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemiravanja bošnjačkog stanovništva kako bi napustili Srebrenicu, te da je 11. srpnja iste godine izveo drugi napad kada je zauzeta zaštićena UN-ova zona Srebrenica.

Nakon zauzimanja ovog istočnobosanskog gradića u kojemu je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano, Cvetković je sudjelovao u odvođenju više stotina muškaraca na Ekonomiju-farmu Branjevo gdje je zajedno s drugim srpskim vojnicima strijeljao zarobljenike u skupinama od po deset osoba. Na taj je način pogubljeno najmanje 900 zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka od 15 do 84 godine.

Tijekom tih masovnih strijeljanja optuženi Cvetković je izdao zapovijed jednom od pripadnika 10. diverzantskog odreda da puca iz puškostrojnice u zarobljene kako bi strijeljanje brže teklo, dok su ostala trojica pripadnika te postrojbe nakon izvršenog strijeljanja svake skupine zarobljenih, tragali za preživjelima pucajući im u glavu kako bi se uvjerili da nitko nije preživio, navodi Državno odvjetništvo BiH u optužnici.

Na području Srebrenice u ljeto 1995. godine počinjen je najteži ratni zločin na području Europe nakon Drugog svjetskog rata u kojemu je likvidirano više od 8.000 zarobljenih Bošnjaka. Pred Haaškim sudom se za te zločine vode postupci protiv Ratka Mladića, zapovjednika srpskih snaga koje su zauzele Srebrenicu te nekadašnjeg vođe Radovana Karadžića.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: