Biskup Košić: Komunizam još uvijek nije raskrinkan i tretiran kao zločinački sustav

26.06.2013. 14:00:47

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustita et pax je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 26. lipnja u sjedištu HBK predstavila izjavu o odluci Vlade Republike Hrvatske da revidira Zakon o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama EU nakon što su sve zemlje članice EU potpisale pristupni ugovor s Hrvatskom. Izjavu je predstavio predsjednik Komisije sisački biskup dr. Vlado Košić, a članica Komisije dr. Dubravka Petrović Štefanac je izjavu pročitala.
Biskup Košić zahvalio je svima koji su sudjelovali u izradi teksta na čemu se intenzivno radilo posljednjeg tjedna. Istaknuo je, kako neki misle da se s izjavom kasni, i da je procedura stala, te da je prijedlog povučen. No, to nije formalno. Stoga je želja Komisije da se to i formalno napravi, te se ovim daje tomu doprinos. Biskup Košić je izrazio nadu da će ulazak Hrvatske u EU pomoći da se konačno oslobodimo totalitarnog sustava kojeg smo bili žrtve kroz više od četiri desetljeća, prenosi Ika.
Na pitanje da li je rješenje mnogih problema u hrvatskom društvu lustracija, biskup Košić je naglasio kako se iz same izjave nazrijeva da je izostanak lustracije problem u hrvatskom društvu i kako je moguće da i u najviše strukture vlasti uđu ljudi koji štite zločine. Željeli bismo da se lustracija dogodi, no bojimo se da je to jako teško, rekao je biskup Košić.
Odgovarajući na pitanje zašto se zalažući za borbu protiv svih totalitarizama posebno ističe komunističko-zločinačko nasljeđe u hrvatskom društvu, biskup Košić je upozorio kako su sustavi fašizam i nacizam osuđeni, a u našem društvu se još nažalost događa da komunizam nije doživio tu osudu i da nije na javnoj sceni raskrinkan i jednako tretiran kao zločinački sustav sa svim onim posljedicama koje iz toga slijede.
Osvrćući se na za priopćenje DORH-a da je zastara u "slučaju Perković" već od 1998. godine, biskup Košić je naglasio kako se to tiče našeg zakonodavstva, no ulaskom u EU prihvaćamo standarde kojima moramo dijeli europsko zakonodavstvo i propise. To međunarodno zakonodavstvo je jače i upravo u tomu vidim šansu da se riješimo naših zakona koji mogu štititi zločince, rekao je biskup.
Na kraju konferencije za novinare, biskup Košić je podsjetio kako je dan ranije u Vukovaru predstavljena inicijativa Karoline Vidović-Krišto, Josipa Jurčevića i Zvonimira Hodaka o tužbi protiv Vojislava Stanimirovića, i o tomu da ratni zločini iz domovinskog rata ne zastarijevaju, što se dogodilo u procesu mirne integracije Podunavlja kada je došlo do političke nagodbe i oni su bili abolirani. Kao predsjednik Komisije želim dati punu potporu toj inicijativi i smatram da je to dobar put kako se naše društvo treba očistiti od svih zločina i konačno osloboditi od tereta koji nas vuku u ono što nije budućnost, već prošlost, rekao je biskup Košić. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: