BITKA ZA NOVI FARKAŠIĆ

19.10.2016. 22:00:06

Na današnji dan 1991. godine odigrala se konačna bitka za Novi Farkašić, malo mjesto na desnoj obali Kupe. Krajnji cilj JNA bio je „glavnim snagama nastaviti napad pravcem: Petrinja — Lekenik — Velika Gorica". Ulaskom u Veliku Goricu JNA bi se spojila s ostalim postrojbama JNA te bi u predvidenim deblokadama vojarni JNA mogla izravno prijetiti samom Zagrebu, na što nam ukazuje zaplijenjena zapovijed general — majora Koturovića. Na put JNA stalo je 30-ak gardista 2. gardijske brigade ZNG —a, "Crnih Mambi". Uz pomoć lokalnih branitelja počelo se s pripremanjem obrane: postavljanjem minskih zasjeda i kopanjem rovova. Prvi dan (18.10.) obrane rezultirao je nevjerojatnim učinkom — gardisti su obranili selo i izmedu ostalog zarobili 3 tenka(!!!). Idući dan (19.10.), tijekom izviđanja, Crne Mambe su ugledale pravu sliku uspješne obrane: velika količina onesposobljenih tenkova i borbenih vozila nalazila se pored ceste i u obližnjim kanalima. Velika količina odbačenog sanitetskog materijala govori nam da je JNA doživjela gubitke i u ljudstvu, ne samo tehnici. A nakon toga slijedi šok: s obzirom da se izviđanje odvijalo po magli, Crne Mambe su ušle u protivnički tabor, ali ne svojom voljom! Bio je to splet nesretnih okolnosti, koji je na sreću rezultirao čudom. Mambe su nakon izvlačenja zaključile kako je selo nemoguće braniti jer idući napad neće biti pokrenut s jednakom prepotencijom. Istodobno nisu željeli uzmaknuti jer bi time JNA imala otvoren put do Kupe (a dalje tko zna). Nakon rasprave donesena je ludo-hrabra odluka da se krene u napad na protivnika prije nego isti pokrene silu. Tako se i dogodilo, mala skupina branitelja otvorila je paljbu po neprijatelju koji je u bunilu krenuo u bijeg. Hrvatske snage imale su dva poginula, no time je herojska bitka za Novi Farkašić završila nevjerojatnom pobjedom Hrvatske vojske, a Mambe su do 22. listopada potjerale agresora sve do Glinske poljane gdje se neprijateljska obrana reorganizirala i konsolidirala.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.