Bivša šefica JANAF-a: Kovačevića sam srela nekoliko puta u posljednje četiri godine, ali nisam ni znala da je u moje ime osnovao udrugu

27.09.2020. 11:26:00

Nakon što je sad već bivši predsjednik uprave JANAF-a Dragan Kovačević uhićen u prošlotjednoj USKOK-ovoj akciji pod optužbom za primanje nepunih dva milijuna kuna mita od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka, vlasnika Elektrocentra Petek, javnost je zaintrigirala informacija o njegovom klubu u Slovenskoj 9 u Zagrebu gdje je Kovačević primao mnoge aktivne i bivše političare. Isto tako otkriveno je da je na toj adresi registrirano i nekoliko pravnih subjekata, među kojima i udruga HR+ gdje se Vesna Trnokop-Tanta, inače bivša predsjednica Uprave JANAF-a vodi kao dopredsjednica te udruge. 

Trnokop-Tanta koja je bila predsjednica uprave Jadranskog naftovoda od 2000. do 2004. godine izjavila je u medijima kako nije ni znala da je ta udruga osnovana i još više da je upisana kao potpredsjednica u istoj te da će poduzeti pravne korake kako bi se njezino ime maknulo iz registra. 

Udrugu HR+ osnovao je Dragan Kovačević 2016. godine, u registar udruga je upisana u veljači 2019. godine, a osim bivše predsjednice Uprave JANAF-a kao potpredsjednice, kao osoba za kontakt je naveden Davor Bukvić. 

Nazvali smo potpredsjednicu te udruge koja je dakle, kako tvrdi, iz medija saznala da je na toj funkciji da za portal Direktno komentira cijelu situaciju i otkrije koje je pravne korake poduzela kako bi njezino ime bilo izbrisano iz registra udruge. 

Nije ni znala da je osnovana

"Ponovit ću ono što sam već rekla, a to je da uopće nisam znala da je ta udruga osnovana. Trenutno sam u razgovorima s pravnicima kako bi poduzeli pravne korake da se moje ime izbriše iz tog registra. Naime, nikad nisam ništa u toj udruzi radila niti sam znala da postoji, zato sam bila neugodno iznenađena da se ta udruga ipak osnovala i bilo mi je vrlo čudno da o tome nisam dobila nikakvu informaciju", rekla je bivša predsjednica Uprave JANAF-a za Direktno. 

Napomenula je kako je razgovarala s Kovačevićem o osnivanje udruge jer je ideja bila jako dobra. "Radilo se o promociji hrvatskog gospodarstva i povezivanja s akademskom zajednicom. Uvijek sam bila za takve inicijative. Nakon što sam s Kovačevićem razmijenila informacije o ideji osnivanja takve udruge, u ove četiri godine nisam dobila nikakvu povratnu informaciju niti prijedlog za njezino osnivanje, pa sam na tu priču zaboravila, jer je puno takvih inicijativa koje se ne ostvare. No ovakav razvoj situacije nisam očekivala", rekla je za Direktno.  

Radi na procesu brisanja iz udruge

Ponovila je da sada radi na procesu brisanja iz te udruge, a kako je očito i da ta udruga nije imala nikakve aktivnosti, nego je, kako je osnovana, tako i zamrla. 

Na naš upit kako se nekog može imenovati i registrirati u udrugu, a da ta osoba to ne zna, Trnokop-Tanta je odgovorila da se prilikom registracije udruge svakako raspolaže s određenim podacima i stavljaju osnovni podaci o osobi te da je ona s Kovačevićem, kada se razgovaralo o ideji osnivanja takve udruge, razmijenila takve podatke, ali da je nakon toga sve skupa zamrlo.

Veliki šok

"Ponavljam, ja nisam nikad znala da je to ikada osnovano jer nakon toga nije bilo nikakve komunikacije o toj udruzi. Mi smo se i kasnije nekoliko puta sreli, zadnje mislim na proslavi godišnjice JANAF-a, prošle godine u 11. mjesecu. I u te četiri godine  smo se nekoliko puta sretali na raznim skupovima i to u prolazu, ali Kovačević nikad više nije spominjao tu udrugu niti sam se ja sjetila pitati za nju", rekla nam je Trnokop-Tanta koja je nakon JANAF-a bila i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore i to do 2014. godine.

Ubrzo nakon uhićenja Nadana Vidoševića i ona je napustila HGK te je 2017. zajedno s Hrvojem Zgombićem osnovala konzultantsku tvrtku Sigma business consulting u javnoj nabavi i javnom sektoru d.o.o. koja se bavi, kako i samo ime govori, savjetovanjem u javnoj nabavi .

"Sad imam svoju konzultantsku tvrtku u kojoj je nas četvero suvlasnika", napominje. 

Ističe kako joj je sve to veliki šok i da je za nju taj slučaj s udrugom 'ad acta'. 

Napominje kako je iz JANAF-a izašla prije 16 godina te da je njezin životni moto da kad prestaneš negdje s poslom da tu i zatvaraš vrata.

Na naš upit poznaje li Davora Bukvića koji je u registru udruga upisan kao kontakt osoba, bivša šefica JANAF-a, a danas poduzetnica, odgovara negativno.   

Bez aktivnosti i prihoda

Provjerili smo aktivnosti i prihode te tajanstvene udruge HR+ i prema dostupnim podacima  nije imala zabilježene nikakve aktivnosti niti prihode. 

Uspjeli smo dobiti i Davora Bukvića koji je inače prema podacima Poslovne Hrvatske vlasnik tvrtke 'Big consulting d.o.o' koja je registrirana za djelatnost savjetovanja u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Bukvić nam je rekao da udruga HR+ do sada nije imala nikakav promet po računu, da nema čak niti žiro račun otvoren i da se predaje samo izjava o neaktivnosti.

'Nije moj svijet'

Na naš upit u kojem je svojstvu u toj udruzi, Bukvić odgovara da je on likvidator. Zanimalo nas je poznaje li Vesnu Trnokop-Tantu koja je upisana kao potpredsjednica udruge, na što odgovara da je nikada nije vidio niti za nju čuo. Na upit poznaje li barem Dragana Kovačevića koji je tu udrugu i osnovao, kratko je odgovorio da poznaje, ali da više ne želi razgovarati jer mu se "gadi sve" kao i da to nije njegov svijet uopće.   

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: dd/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.