Bivši pripadnici HVO-a osuđeni zbog zlostavljanja Bošnjaka

29.08.2018. 15:10:25

U ZATVORU U LJUBUŠKOM
Državni Sud Bosne i Hercegovine sud proglasio je u srijedu krivima i osudio na zatvorske kazne pet bivših zapovjednika i stražara u nekadašnjem Vojno-istražnom zatvoru pod nadzorom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Ljubuškom dok je dvojicu oslobodio krivnje za ratne zločine počinjene nad zarobljenim Bošnjacima Bivši zapovjednici zatvora Ivan Kraljević i Mate Jelčić nepravomoćno su osuđeni na dvije, odnosno godinu i pol dana zatvora, dok je treći zapovjednik Slavko Skender presudom sudskog vijeća oslobođen optužbi. Stražar Stojan Odak osuđen je na sedam godina zatvora, dok su njegove kolege Vice Bebek i Vinko Radišić dobili po godinu dana zatvora, a nekadašnji stražar Dragan Miloš oslobođen je optužbi. Prema navodima prvostupanjske presude, optuženi su zatočene Bošnjake u Vojno-istražnom zatvoru u Ljubuškom držali u nehumanim uvjetima, dopuštali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove. Sutkinja Jasmina Kosović ocijenila je kako su u pritvor dovođene, prisilno zatvarane i zlostavljane osobe samo zato što su druge vjeroispovijesti. U ovome predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega odvojen jer je u bijegu i za njim je raspisana tjeralica. Tužiteljstvo i obrana imaju mogućnost uložiti prigovor na prvostupanjsku presudu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.