BOJOVNIČE, U KAMENU TI ZNAK!

27.09.2015. 15:05:10

Letovanić: Da se ne zaboravi – briga preživjelih suboraca za svoje pale suborce u Hrvatskom domovinskom obrambenom ratu Ovoga vikenda u organizaciji Udruge veterana 145. brigade HV, a uz pomoć brojnih društveno političkih zajednica – Općine Lekenik, grada Zagreba, vijeća gradskih četvrti Gornje i Donje Dubrave, Sisačko-moslavačke županije, u Letovaniću je otkrivena spomen ploča desetorici poginulih bojovnika 145. brigade HV na pokupskom ratištu tijekom Hrvatskog domovinskog obrambenog rata. Na ploči je uklesano sljedećih deset imena: Filip Anković Arar, Josip Bahman, Vladimir Fekeža, Zdravko Horvatić Buba, Božidar Jagatić, Željko Jukić, Ivan Keser, Ivan Kovačić, Željko Oškera, Vinko Zelenika. Nakon misnog slavlja održan je svečani program otkrivanja spomen ploče, položeni su vijenci te zapaljene svijeće. Program je obogatio nastup kulturno umjetničkog društva „Poculica“ iz Letovanića a na kraju je za sve prisutne održan domjenak. Za iznimni doprinos ovome događaju predsjedniku mjesnog odbora Letovanić, Stjepanu Kušanu, dodijeljeno je najviše priznanje Udruge povelja i plaketa za iznimni doprinos radu udruge i za očuvanje vrednota Hrvatskog domovinskog obrambenog rata. Događaju su nazočili brojni članovi obitelji poginulih nestalih i umrlih bojovnika iz Hrvatskog domovinskog obrambenog rata, hrvatski branitelji, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga Dubrave, Zagreba i Sisačko- moslavačke županije, žitelji Letovanića, predstavnici brojnih društveno političkih zajednica, umirovljeni i aktivni časnici i dočasnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, generali Rudi Stipčić i Josip Štimac, članovi političkih stranaka, članovi KUD „Poculica“ i brojni hrvatski domoljubi. Mramornu ploču otkrila je majka poginulog bojovnika Zdravka Horvatića Bube, gospođa Zorica Horvatić, a pri otkrivanju je navedeno „Mramorna ploča pričvršćena na zid ovoga zdanja samo je mali znak spomena nas preživjelih hrvatskih bojovnika na njih desetoricu – naših susjeda, prijatelja, rodbine, našeg zavjeta domovini, naše obveze, naše časti i ponosa. Postavili smo ovu ploču ovdje u Letovaniću kao gravitacijsku točku našeg odavanja počasti, štovanja i sjećanja na prve ratne dane ovdje na sisačko banovinskom ratištu tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku.“ Otkrivanje ploče organizirala je Udruga veterana 145. brigade HV u sklopu projekta postavljanja spomen ploča 41 poginulom suborcu 145. brigade na ratištima širom Hrvatske. Proljetos je postavljena spomen ploča u Orašju, ovom prigodom u Letovaniću, a ove se godine planira otkrivanje ploče u Novigradu te sljedeće u Dubrovniku čime završava ovaj projekt s 41 imenom na četiri ploče. letovanic1
Ovaj projekt provodi se u svrhu psihološkog osnaživanja članova UV145.br.HV kao i roditelja i obitelji poginulih bojovnika. Znak je ovo da netko drži do žrtve njihovih najmilijih, da netko svjedoči tu predanost i da budućim generacijama ostavlja trag što se dogodilo. Otkrivanjem ploča i spomenika našim poginulim bojovnicima istina o njima i Hrvatskom domovinskom obrambenom ratu ostaje za vječnost. Također se provodi sličan projekt imenovanja ulica po poginulim braniteljima. Ove godine u sklopu proslave 24. godišnjice osnutka 145. brigade 6.listopada, otkrit će se 13 ulica imenovanih po palim bojovnicima 145 brigade. Udruga veterana 145. brigade HV također provodi predavanja za djecu od kraja rata prema početku, od Oluje do Vukovara u sklopu edukacija mladih naraštaja o vrednotama Hrvatskog domovinskog obrambenog rata. Predavanja se provode u školi, pred cijelom generacijom osmih razreda. Predavanja obuhvaćaju prezentaciju i kronologiju rata, dokumentarni film i učeničku tribinu. Ovu edukaciju provode pripadnici Hrvatskog domovinskog obrambenog rata, posebno educirani za provođenje ovakvih programa.
O ulozi Letovanića u Hrvatskom domovinskom obrambenom ratu letovanic2
Selo Letovanić predstavljalo je jednu od ključnih otpornih točaka u obrani bojišnice duž rijeke Kupe na kojoj se i nalazi. Evakuacijom 20 tisuća Hrvata koji su prognani etničkim čišćenjem Banovine koncem 1991.g., preko pontonskog mosta na rijeci Kupi upravo kod sela Letovanić, spriječena su još veća zlodjela pobunjenih četničkih snaga, koje su do tog trenutka izvršile veliki broj zločina nad Hrvatima. U tim teškim trenucima za obranu domovine, došlo je do naglog destabiliziranja položaja hrvatskih obrambenih snaga. Naime, 10. 09. četnici zauzimaju Hrvatsku Kostajnicu, 13.09. Hrvatsku Dubicu, a samo dan kasnije i Topusko. Time je u pitanje došla i sama obrana Siska. Uporno braneći lijevu obalu Kupe, u Letovaniću, onemogućen je daljnji proboj neprijateljskih snaga, koji bi u slučaju prelaska rijeke Kupe i zauzimanja Letovanića imali otvoren put za napadna djelovanja prema Zagrebu. Tijekom operacije „Oluja“, cijelo je područje oslobođeno. Hrvatska vojska 06. 08. 1995.g. oslobodila je Petrinju, a 21. korpus “SVK” napredovanjem 1. gardijske brigade prema Karlovcu iz smjera Slunja našao se u potpunom okruženju i bio prisiljen na predaju, koja je obavljena 08.08.1995.g u Gornjem Viduševcu. Time je ovom živopisnom hrvatskom kraju, zauvijek vraćena dugo očekivana sloboda.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.