Božinović o snimkama RTL Potrage: 'Zašto bi to bila moja osobna odgovornost ako su snimke autentične?' - odgovor ne može biti pametan

07.10.2021. 09:53:00

Na pitanje postoji li jedinica ili operacija pod nazivom Koridor, poručio je kako policija dnevno izvješćuje o svojim aktivnostima. 

Nakon što je RTL Potraga objavilae snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je rekao: "Ne mogu konkretno komentirati. Ravnatelj policije je jučer nakon saznanja odredio stručni tim koji je danas već na terenu. Ima zadaću utvrditi što se dogodilo".

"Što se tiče ranijih takvih objava, mi smo na svaku takvu objavu reagirali priopćenjem. Iznijeli su činjenice vezani za rad policije i tada i danas i ubuduće. Hrvatska policija je jedna od takvih institucija koja poduzima mjere koje idu na sankcioniranje vlastitih pripadnika. Ovo je situacija koja nas prati", rekao je.  

"Očekujemo nove migrantske valove i Europa bi morala naći odgovor i prije toga”, rekao je, dodajući da su granice vanjskih članica najviše izložene. A osvrnuo se i na inicijativu Litve da se dignu fizičke granice: "Vi znate da mi nismo skloni tome, posebno na granici s Bosnom i Hercegovinom". 

“Nemamo i nećemo imati toleranciju za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti. I u ovom slučaju ćemo napraviti sve da utvrdimo što se dogodilo i onda će se odlučivati o daljnjim koracima”, rekao je ministar.

Na pitanje postoji li jedinica ili operacija pod nazivom Koridor, poručio je kako policija dnevno izvješćuje o svojim aktivnostima: "Samo ove godine policija je uhitila 668 krijumčara. Vidite o kakvom se tu obimu radi. Hrvatska policija nije angažirana samo na granici nego i na zaustavljanju sumnjivih vozila i ljudi koji u Hrvatskoj borave ilegalno i žele Hrvatsku iskoristiti kao tranziciju prema zemljama EU-a.”

Naglasio je kako čvrsto stoji da se sve što se radi, radi u skladu s hrvatskim i međunarodnim zakonima, dodajuči da  ako se dogodi neko prekoračenje ovlasti, Ministarstvo kazni i do 400 svojih pripadnika svake godine.

"Mi ćemo nastaviti tako postupati jer je to u skladu sa zakonom", kaže.

Na pitanje je li i on odgovoran ako se pokaže da su snimke autentične rekao je: “Zašto bi to bila moja osobna odgovornost?” dodavši kako nitko nema uputu da koristi silu.

Netko bježi od odgovornosti, ako su snimke autentične.

Izvor: RTL.hr

Izvorni autor: RTL.hr/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.