BOŽINOVIĆ “Vargu nisam vidio, upoznao ili dobio njegov mail”

26.11.2018. 15:13:32

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je izjavio da nikada nije dobio e-mail od informatičara Franje Varge, uhićenog u aferi SMS, a koji je prema istražnom iskazu objavljenom u medijima među ostalim kazao da je i ministra Božinovića obavijestio o svojim saznanima vezanima za svastiku na travnjaku stadiona na Poljudu. Odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2019.” Božinović je kazao da je pročitao Vargin iskaz objavljen u Jutarnjem listu, ali da “dotičnog gospodina” nikad nije vidio, upoznao ili dobio njegov mail. “Policija po nalogu i u suradnji s Uskokom provodi kriminalističko istraživanje i ono što ja mogu samo reći je da očekujem da će se uspješno dovršiti”, kazao je Božinović Na pitanje kako mediji dobivaju informacije iz istraga Božinović je kazao da objavljeni iskaz Varga nije dao policiji. Božinović je novinarima kazao i da ne očekuje probleme s HNS-om oko zakona o udomiteljstvu. “Vlada je poslala zakon u proceduru. Ako ima nekih stvari o njima se može razgovarati, no vlada stoji iza svojih prijedloga”, kazao je Božinović. Jutarnji list u broju od ponedjeljka objavio je dijelove istražnog iskaza uhićenog informatičara Franje Varge koji se od uhićenja u aferi SMS nalazi u istražnom zatvoru, a u kojem osim o svom odnosu sa Zdravkom Mamićem govori i o suradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. Varga je u istražnom zatvoru zbog sumnje da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu. Osim toga tužiteljstvo tvrdi da je Varga, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je on iskoristi u žalbenom postupku. Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.