BRANITELJ SANADER: Da je još koji put obukao vojnu odoru, bio bi oslobođen!

17.06.2014. 20:40:26

"Ovo sa Sanaderom je još jedno poigravanje s činovima i odlikovanjima, ali i s nama istinskim braniteljima. Razočaran sam..." - kazuje vukovarski neodlikovani heroj, Damir Markuš.

Hrvatski branitelji su osobe koje su aktivno sudjelovale u obrani hrvatskog naroda i hrvatske države. Ivo Sanader nikada nije bio branitelj. On je, međutim, jednom odjenuo vojnu odoru prilikom postrojavanja u Stobreču i ne znajući koliko će mu to u budućnosti dobro doći. Sanaderu je, naime, zahvaljujući fotografiji na kojoj protiv pravog vojnika ima uniformu, kazna snižena za godinu i pol jer je "sudjelovanje u Domovinskom ratu olakotna okolnost". Pozivanje na činove i sudjelovanje u ratu čest je adut političkih, nemoralnih kreatura koji, osim što su poput Sanadera okrivljeni za ratno profiterstvo, bacaju ljagu na prave branitelje koji se nisu imali vremena fotografirati. Ime Ive Sanadera nije u registru branitelja, nikada nije zadužio oružje i nikada nije otišao na teren. On se samo fotografirao prilikom svečanog postrojavanja "Art garde", postrojbe umjetnika, slikara i pisaca za koju je slikar Antun Mateš izjavio:

"Njegova izjava da je branio domovinu uvreda je svim ljudima koji su se stvarno borili. Ako je on nešto branio, onda je branio svoj džep. Na desetoj obljetnici naše postrojbe, 2001. u Gavelli, bio je i Ivo Sanader. Članovi postrojbe su časni ljudi. Nismo mi bili djelatna vojska niti smo dobivali činove", kazao je.

Neosporan je počasni čin pričuvnog pukovnika kojeg je dobio Ivo Sanader. Paradoksalna je samo činjenica da mu ga je predsjednik Ivo Josipović mogao oduzeti tek nakon potvrde Vrhovnog suda o pravomoćnoj presudi. Jer, da je kojim slučajem zakonski to mogao učiniti ranije, Sanader se ne bi imao za što "uloviti". Na vijest da je Sanaderu kazna smanjena sa deset na 8,5 godina zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu, branitelji nisu dobro prihvatili. Damir Markuš iz Kutine, vukovarski branitelj koji je kao pripadnik HOS-a ranjen čak tri puta, za naš portal rekao je:

- Strašno. Uvredljivo i apsurdno. Ništa mi više nema smisla... General Mirko Norac "odgulio" je 10 godina zatvora i ništa mu nije pomoglo. S druge strane, imamo generala Zagorca koji je najodlikovaniji hrvatski građanin, a četnika nije vidio. Tako da to s odlikovanjima neme veze sa zdravom pameću. Ja sam branio Vukovar i bio tri puta ranjen. Što mislite koliko odlikovanja imam? Niti jedno. Imam samo nekakvu "Plaketu Vukovar", ali to ima i Stanimirović, Vesna Škare Ožbolt i takvi likovi. Ovo sa Sanaderom je još jedno poigravanje s činovima i odlikovanjima, ali i s nama istinskim braniteljima. Razočaran sam... - kazuje vukovarski neodlikovani heroj, Damir Markuš.

Ilija Vučemilović koji je zbog svojih ratnih postignuća iznimno poštovan od hrvatskih branitelja, također je imao što reći o Sanaderovom "braniteljstvu i odlikovanju":

- Napišite, molim vas, da sam ja jedan "običan, mali branitelj". Jer, kako da se osjećam pored svih ovih "velikana" (smijeh). Ma, slažem se, nije dobar osjećaj kad se svatko poziva na braniteljstvo... Ali, ja moram priznati da bi mi bilo draže da je uz Sanadera raskrinkan cijeli taj lanac profitera. Ovako, on je pomalo "žrtveno janje" koje će odgovarati za sve. Hoću reći, ima još odlikovanih koji nisu vidjeli rata i još se time koriste. Ali, netko je te ljude predložio, treba i njih imenovati. Ja imam 8-9 ordena i za svaki sam predložen, imenovan, za svaki se zna kojom je zaslugom dobiven i tako dalje. Dakle, riječ je o jednoj proceduri koja se mora poštovati – objasnio je Vučemilović.

Od branitelja doznajemo i da su hrvatski zatvori prepuni njihovih suboraca kojima sudjelovanje u Domovinskom ratu prilikom izricanja presude baš i nije išlo na ruku. Nekima je to čak bila i otegotna okolnost jer u objašnjenju presude nerijetko stoji kako "takvo ponašanje ne priliči hrvatskom vojniku, te kako reakcija u dotičnom trenutku nije primjerena jednom profesionalcu".

Sanaderu je, s druge strane, lažno braniteljstvo pomoglo u smanjenju kazne i to ni manje ni više nego za - ratno profiterstvo.

  • Autor: S.Vučković
  • Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
 

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.