Branitelji i HDSSB osudili oštećivanje grafita 'Osijek-nepokoreni grad'

14.02.2017. 18:46:57

PROZVALI DAČIĆA U HDSSB-u napominju kako ne mogu prihvatiti nedavnu, kako kažu, "mlaku reakciju" gradonačelnika Ivice Vrkića na optužbe Ivice Dačića Županijska koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata, Vijeće osječke gradske četvrti Novoga grada te politička stranka HDSSB osudili su u utorak oštećivanje zida s grafitima "Osijek - nepokoreni grad" te "Sloboda za hrvatske generale" na kojima je netko crvenom bojom napisao četiri ćirilična slova "S" te riječ "Delije". Dopredsjednik te koordinacije Stipe Modrić zatražio je na konferenciji za novinare od mjerodavnih institucija da odrade svoj posao kako se takvi izgredi više ne bi ponavljali te zaštitu svih spomenika Domovinskog rata u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji putem videonadzora ili policijskih ophodnja. Ivan Karalić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novoga grada, na čijem je području zid koji je proglašen zaštićenim lokalnim kulturnim dobrom, izvijestio je kako je to vijeće tijekom dana donijelo odluku o postavljanju videonadzora radi prevencije vandalskih činova te kako vjeruje da će to biti dovoljno učinkovito. U priopćenju za javnost HDSSB navodi kako uništavanje toga grafita kao jednog od simbola grada Osijeka "vrijeđa sve Osječane, a posebno hrvatske branitelje koji su bili spremni dati život kako bi Osijek ostao nepokoreni grad. "Ni na koji način ne prejudicirajući tko je ovo počinio, bojimo se da su počinitelji motive mogli pronaći u porukama i ponašanju službenog Beograda, ponajprije potpredsjednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića", ističe se u priopćenju i dodaje kako danas u Srbiji "najodgovornije dužnosti obnašaju oni koji su ratnih godina zagovarali da Osijek postane pokoreni grad" te da "situacija tako postaje jasnija, a tim i više zabrinjavajuća". U HDSSB-u napominju kako ne mogu prihvatiti nedavnu, kako kažu, "mlaku reakciju" gradonačelnika Ivice Vrkića na optužbe Ivice Dačića u povodu postavljanja spomen-poprsja blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u Osijeku. "Svojom šutnjom, odnosno neodgovarajućom reakcijom, gradonačelnik Vrkić dodatno je dao poticaj za ovakvo ponašanje onima kojima smeta simbol obrane Osijeka", smatra HDSSB.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.