Branitelji optužili Bajića za veleizdaju

18.03.2015. 15:29:39

'Mladen Bajić Bog je u ovoj državi i on odlučuje tko će u ovoj državi živjeti i umrijeti i tko će disati zrak', poručeno je danas iz braniteljskog šatora u Savskoj 66. U bivšeg glavnog državnog odvjetnika prstom je uprla Jagoda Bungur, čiji je muž jedan od osuđenika u slučaju Lora 1 te optuženika u slučaju Lora 2. Ti su slučajevi, tvrdi, velikosrpski projekt i urota protiv pravosuđa 'Sve vezano uz slučaj Lora je pravno i činjenično neutemeljeno', poručeno je iz Savske 66. Naime Jagoda Bungur te odvjetnik njezinog muža Vinko Burazer tvrde da je Emiliju Bunguru nepravedno suđeno. Na njega je, kažu, primijenjen Opći krivični zakon RH objavljen 1993, godinu dana od događaja u Lori. 'U slučaju Lora 1 i Lora 2 primijenjen je zakon koji nije postojao 1992, a mi smo i dokazali da OKZ nije donesen u zakonskoj proceduri. Od Josipovića smo dobili dokaz da Tuđman nije proglasio takav zakon, a ni Sabor ga nije izglasao', poručila je Bungur. Za progon svog supruga Bungur krivi Mladena Bajića, protiv kojeg je podignula i kaznenu prijavu te smatra da ga se treba goniti zbog veleizdaje. 'Emilio Bungur i ostali bivši vojni policajci, svi dragovoljci, žrtve su konstruiranih procesa Lora 1 i Lora 2. Hrvatska vojska, a ni vojni policajci nisu planirali ni izvršili ratni zločin u Splitu. Ova kvalifikacija je izmišljena. Slučaj Lora je političko-pravna urota protiv Ustava, domaćeg i međunarodnog prava i lojalnih građana', poručuje Bungur. Na press konferenciji sudjelovao je i povjesničar Josip jurčević kazavši kako je slučaj Lora 'paradigma kriminala i korupcije u pravosuđu'. Podsjetimo, u slučaju Lora 2 za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. u Vojno-istražnom centru Lori tereti se pet hrvatskih vojnih policajaca. Optuženi su upravitelj centra Tonči Dujić, njegov zamjenik Tonči Vrkić te čuvari Emilio Bungur, Anđelko Botić i Ante Gudić. Optužuje ih se za zlostavljanja zarobljenih pripadnika JNA, od kojih su trojica i ubijena. U slučaju Lora 1 gotovo isti ljudi osuđeni su za ratni zločin nad civilima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.