Branitelji traže: Prenesite dionice privatiziranih državnih tvrtki u Fond

28.11.2014. 21:26:17

Matićeve izmjene Zakona o Fondu branitelja osigurale bi da Fond bude aktivniji na tržištu kapitala i da više zarađuje
Zbog još jednog ultimatuma iz braniteljskih redova, Ministarstvo branitelja moralo je odgoditi svoj plan da do kraja ove godine izradi i u proceduru uputi izmjene Zakona o Fondu hrvatskih branitelja koje bi trebale osigurati da Fond bude aktivniji na tržištu kapitala, odnosno da više zarađuje. Izmjenama se, rekli su nam u resornom Ministarstvu, u zakon želi unijeti i rok u kojem branitelji, koji još uvijek imaju udjele, odnosno dionice u Fondu, moraju podignuti dividendu, u suprotnom bi se ona preusmjerila u Fond za stipendiranje djece branitelja koji se i financira iz dobiti Fonda. Izmjenama se također, tvrde u Ministarstvu, željelo osigurati da predstavnici branitelja u Upravnom odboru dobiju veća upravljačka prava, piše Jutarnji list.

Dionice CO-a i HPB-a

Međutim, sve te izmjene su na čekanju i veliko je pitanje kada će i hoće li uopće biti donesene s obzirom na to da članovi Upravnog odbora Fonda iz redova branitelja ne žele razgovarati o njima sve dok Vlada u Fond ne prenese druge dionice privatiziranih državnih tvrtki. U Fond je preneseno tek sedam posto dionica Ine, koje je Fond u međuvremenu i prodao, te HT-a. Od privatizacije Croatia osiguranja nisu dobili ništa, a isto im je najavljeno i u slučaju privatizacije Hrvatske poštanske banke. Stoga je na prošloj sjednici Upravnog odbora Fonda, koji ima sedam članova, upravo na incijativu braniteljskih predstavnika koji imaju većinu od četiri člana, s dnevnog reda skinuta rasprava oko izmjena Zakona o Fondu koju je predložio ministar Predrag Matić, ujedno predsjednik Upravnog odbora. Umjesto toga, na dnevni red je uvrštena i donesena nova točka - zaključak kojim se rasprava oko izmjena Zakona odgađa sve dok Vlada na Fond ne prenese dionice privatiziranih državnih tvrtki. - Predstavnici braniteljske zajednice odbili su razgovor na temu izmjena Zakona o Fondu, tako da izmjene Zakona odgađamo do usuglašavanja stavova - rekli su nam u Ministarstvu branitelja, čime su potvrdili da su izmjene zapele, i to zbog braniteljskog protivljenja. Činjenica je da se vrijednost Fonda stalno smanjuje jer sve više branitelja traži isplatu novih udjela, a nema nove imovine, odnosno novih dionica jer je 2010. ukinuta obveza njihova prenošenja u Fond. Tako je na kraju 2013. vrijednost imovine iznosila oko 1,1 milijardu kuna i manja je za 147 milijuna kuna u odnosu na 2012. Sukladno tome manja je dobit koju je Fond ostvario - u 2013. ona je iznosila 112,4 milijuna kuna, što je za 16 milijuna manje nego godinu ranije.

Loše iskustvo s Inom

Iz dobiti Fonda inače se financiraju stipendije za djecu branitelje te Zaklada koja pomaže braniteljima u teškoj materijalnoj situaciji. Stoga je Upravni odbor Fonda u svom Izvješću o poslovanju Fonda za 2013., a koje je upravo u saborskoj proceduri, ponovno upozorio da se “zbog konstantnog smanjivanja imovine Fonda dovodi u pitanje i izvršavanje zakonskih obveza ulaganja u socijalne, razvojne i humanitarne mjere za poboljšanje statusa hrvatskih branitelja”. I u tom su izvješću zatražili od Vlade “da kod eventualnih budućih privatizacija javnih poduzeća u vlasništvu ili većinskom vlasništvu države prenesu bez naplate u Fond dionice tih poduzeća”. S istim apelom Upravni odbor išao je i lani kada su podnosili izvješće za 2012. No, iz Vlade nije bilo pozitivnog odgovora. Upravo suprotno - lani je tadašnji ministar financija Slavko Linić poručio ministru Matiću da nema namjeru braniteljima davati druge dionice nakon lošeg iskustva koje su imali s dionicima Ine. Prodajom MOL-u 7% dionica Ine koje je držao Fond, ta je mađarska kompanija stekla većinski udio u Ini. Linić je otišao iz Vlade, ali politika vladajućih da braniteljima ne treba dati na upravljanje dionice niti jednog javnog poduzeća koje će ići u privatizaciju ostala je ista.

HDZ donio zakon

Ministar branitelja za to odgovornost prebacuje na HDZ-ovu Vladu koja je 2010. u Zakon o privatizaciji unijela odredbu po kojoj se može, ali i ne mora, Fondu dati po sedam posto dionica privatiziranih javnih poduzeća. Pitanje je stoga hoće li ovaj najnoviji pritisak branitelja u Upravnom odboru dati rezultate, tim više što Ministarstvo branitelja izmjene Zakona o Fondu može predložiti i bez odobrenja UO Fonda. No, sigurno je da bi Fond za godinu, dvije mogao biti likvidiran ako ne dobije novu imovinu. U Zakonu o Fondu jasno stoji: ako neto imovina Fonda u roku od šest mjeseci nakon isteka roka od tri godine padne ispod pedeset posto od utvrđene neto imovine na zadnji dan treće godine, Vlada će donijeti odluku o likvidaciji Fonda. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.