BRANITELJSKA ZADRUGA: Drugima opraštaju milijune, a nas tjeraju u stečaj zbog 6000 kuna

06.04.2017. 15:13:00

Zadrugu Sjeme-panj-umjetnost-život osnovali su branitelji koji nisu htjeli uzeti vojnu mirovinu već živjeti od vlastita rada...

– Dao sam svoju porodiljnu naknadu kako bih zadržao i održao zadrugu, a sada me vozaju od Fine do porezne i natrag. Sve je napravljeno da nas se uništi - kaže samouki umjetnik i drvodjelja Andrej Macko, osnivač Braniteljske zadruge “Sjeme-panj-umjetnost-život” (SPUŽ), koja se zbog poreznog duga od 4700 kuna našla pred stečajem. Dug je u međuvremenu riješen, ali je “iskrsnuo” novi od 6000 kuna prema Fini, piše lokalni.vecernji.hr. Macko ne negira postojanje duga i svjestan je da su ga trebali platiti, ali kaže da nisu imali odakle jer im posao u posljednje vrijeme ide vrlo slabo. Radionica u kojoj su nekada radile stotine volontera danas je prazna. – Robu smo isporučili kupcima, ali je nismo naplatili. Neprodane drvene križeve u međuvremenu smo preuzeli natrag, ali dugovanja su ostala – kaže Macko. Osebujni masivni stolovi izrađeni od panjeva, drveni stolci najneobičnijih oblika, police, dječje igračke, križevi, privjesci, nakit, zrcala, čudesne skulpture i suveniri oblikovani rukama u različitom drvetu tek su dio onoga što je godinama izrađivalo petnaestak članova zadruge te više suradnika i volontera. Odluku da im se zatvori poslovni račun drže nelogičnom, jer im je time ukinuta i mogućnost poslovanja iz kojeg bi mogli podmiriti svoje dugove. – Najveći dio našeg rada je humanitaran, a svi su članovi volonteri. Jedino što želimo je da nam se dopusti da nastavimo raditi. Ispada da nas branitelje treba satrti, dok drugima opraštaju milijune. Mislim da nismo zaslužili da budemo ukinuti – zaključio je Macko.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.