Braniteljske udruge podržale Penavu i prosvjed, na presici bio i HDZ-ov Stevo Culej

13.09.2018. 14:45:57

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi iz Domovinskog rata podržavaju najavljeni prosvjed u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina i traže očitovanje saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca o Domovinskom ratu, Deklaraciji o domovinskom ratu i Oluji, te sporazumu o normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije. Braniteljske udruge podržavaju prosvjed u Vukovaru zbog neprocesuiranja brojnih ratnih zločina, koji je za 13. listopada najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, i pozvat će svoje članove da odu na prosvjed, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare. Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenko Kolobarić prozvao je Državno odvjetništvo (DORH), kao i bivše glavne državne odvjetnike da se brojni ratni zločini dugo godina zataškavaju i po potrebi pokreću postupci, a "podaci o počiniocima drže u ladicama". Ocijenio je da bi DORH, kao i druge institucije, trebali odgovarati zbog takvog odnosa prema zločinima u ratu, jer nisu u bili u stanju odraditi svoj posao. Trebali bi odgovarati, samo ne znamo kome, kazao je i dodao da se svi ratni zločini trebaju procesuirati. Odbio je mogućnost bilo kakve politizacije prosvjeda i rekao da će se braniteljske udruge sigurno odazvati skupu u Vukovaru.

Neće tražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a

Predsjednik Udruge specijalne policije Zoran Maras demantirao je napis u jednom dnevnom listu da će branitelji zatražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a, koji su s drugim strankama u vladajućoj većini. Kazao je da oni nisu ti koji će političkim strankama određivati s kim će koalirati, dodavši da to nije političko pitanje već pitanje Ustava i stajališta o temeljenim vrijednostima Domovinskog rata. Samo tražimo da se saborski zastupnik Pupovac očituje o Domovinskom ratu i Oluji, ali i o politici Srbije u novije vrijeme. Najavio je da će udruge iz Domovinskog rata poslati dopis predsjedniku Sabora, Odboru za ratne veterane kao i saborskim klubovima od kojih traže tematsku sjednicu i očitovanje saborskih zastupnika o ponašanju Pupovca. Pupovcu posebno zamjeraju što je na Dan Domovinske zahvalnosti ove godine bio na skupu u Bačkoj Palanki, na kojem je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjednačio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom. Tim činom Pupovac je pokazao da ne poštuje Dan Domovinske zahvalnosti i Oluju, a odlaskom na takav skup je pokazao kakvu politiku vodi, ustvrdio je Maras. I udruga "U ime obitelji" izrazila je u četvrtak podršku prosvjedu protiv šutnje hrvatskih institucija o ratnim zločinima u Vukovaru i drugim dijelovima Hrvatske. "U ime obitelji" podržava prosvjed u Vukovaru kao i svako drugo djelovanje koje traži od DORH-a da obavlja svoj posao slobodno i neovisno od utjecaja politike što, kako tvrde, "nažalost, već dugi niz godina nije slučaj". Zanimljivo je kako je na konferenciji bio i saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej, koji je podržao zahtjeve vukovarskog gradonačelnika Penave. "Razumijem i podržavam nastojanja gradonačelnika Penave da dođe do istine, neprocesuiranjem i nekažnjavanjem zločina ostavljamo sjeme zla za neke buduće ratove i sukobe", rekao je Culej i dodao da "osluškuju i najnovija zavijanja četničkog pripadnika, a sada srpskog predsjednika Vučića, a ne reagiraju samo zato što ratni zločini nisu procesuirani, nestali nisu pronađeni, a ratna šteta nije utvrđena i naplaćena". Culeju smeta što "službe jako brzo dolaze do rezultata kad su hrvatski branitelji u pitanju" i želi da "službe napokon počnu raditi i za zločine nad Hrvatima". Tijekom četvrtka, premijer Andrej Plenković je komentirao najavljeni prosvjed te poruke iz braniteljske populacije koja želi micanje Milorada Pupovca iz vlasti.  dm/h/Direktno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.