BRITANSKI LETAČI ‘RED ARROWS’ POSJETILI ‘KRILA OLUJE’: Fenomenalnom vratolomijom nešto poručili Hrvatima

27.04.2022. 10:53:00

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” i akrobatska grupa Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske “Red Arrows” u utorak 26. travnja 2022. u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” Zemunik Donji, predstavile su svoje letačke programe.

Naime, akrobatska grupa “Red Arrows” u radnom je posjetu Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu od 21. do 29. travnja 2022. godine. Akrobatska grupa “Red Arrows” niz godina posjećuje bazu Zemunik koja im je jedna od postaja prema bazi Tanagra u Grčkoj na takozvani Springhawk.

Velika čast: Za trening izabrali Zemunik

Ove godine prvi puta imaju službeni 10-dnevni trening u vojnoj bazi Zemunik, i to u godini u kojoj Hrvatska i Velika Britanija obilježavaju 30-tu obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. 

Foto: HRZ/ D. Vujević

Akrobatske grupe “Krila Oluje” i Red Arrows” poznaju se već dugo, a ove godine su dva časnika “Krila Oluje” posjetila tim Red Arrowsa u njihovoj bazi u UK-u. Piloti obje akrobatske grupe vrhunski su letači koje veže strast za letenjem.

Događaju u Zemuniku Donjem su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop te veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj Simon Thomas.

Državni tajnik Zdravko Jakop istaknuo je kako je Hrvatska iznimno ponosna što je akrobatska skupina “Red Arrows” izabrala Zemunik i Hrvatsku na putu prema Grčkoj, posebice u godini u kojoj obilježavamo 30-tu obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Velike Britanije.

Jedna od najpoznatijih akrobatskih skupina na svijetu

“Hrvatska i Ujedinjena Kraljevina Velika Britanija su saveznici i prijatelji na puno razina i na puno područja, ali partnerstvo koje ovdje danas slavimo je jedno od najljepših”, poručio je veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj Simon Thomas.

Foto: HRZ/ D. Vujević

Zapovjednik britanskih Red Arrowsa David Montenegro pojasnio je kako je potrebno do pet mjeseci vježbe od kreiranja elemenata istaknuvši kako je današnji prikaz bio blizu savršenom nastupu te kako je unatoč puno dima i buke koji je izazvao znak rastućeg prijateljstva Hrvatske i Velike Britanije.

Zadovoljstvo uvježbavanjem nije krio ni zapovjednik akrobatske skupine “Krila Oluje” satnik Darko Belančić koji je naglasio kako su “Krila Oluje” mala skupina za razliku od britanske koja djeluje kao odvojena postrojba, ali svojim vještima dostižu sposobnosti jedne od najboljih akrobatskih skupina na svijetu i to baš danas kada se obilježava Svjetski dan pilota.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/S.V./Foto: HRZ/D. Vujević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.