Bučino je ulje crno tekuće zlato međimurskog kraja. Dobiva se od koštica buče koja je sve popularnija među tamošnjim poljoprivrednicima.
Potječu iz Meksika
Uzgajali su je još stari Egipćani, izvorno potječu iz Meksika, a zahvaljujući španjolskim moreplovcima – prenijeta je u Europu. Bundevom je u Hrvatskoj prošle godine zasađeno čak 200 hektara više nego godinu ranije. Povoljne vremenske prilike u Međimurju idu na ruku uzgajivačima koji ovih dana završavaju posljednje berbe. No ove će godine ubrati i 50 posto manje tog povrća.
– Ove godine je katastrofalno za tikvu. Ove godine tu smo i navodnjavali. Ima nešto tikve ali opet nema koštica. Pretpostavljamo da će prinos biti oko tonu mokrih koštica na hektar znači otprilike 450 kila suhe koštice. S tim ne možemo biti zadovoljni jer smo morali pokriti troškove sjemena, navodnjavanja, a nemamo ni svoj kombajn. Kad se sve zbroji bit ćemo na nuli, kaže Mario Branović.
Urod još više podbacio u Austriji i Sloveniji
Pokrit će se kaže ovaj mladi poljoprivrednik, drugim zasijanim kulturama. Gospodin Josip Cerovec svoje je nasade već pobrao pa sada vrši uslugu drugim poljoprivrednicima koji nemaju vlastiti kombajn. I on se slaže da ova godina po prinosu neće biti zadovoljavajuća – prosjek je 600 kg po hektaru suhih koštica, znači 1200 mokrih.
Dodaje kako su koštice slabije, i ne zna kako će se to odraziti na cijenu. Trenutna je 8-9 kuna za kilogram mokre. Još je gora situacija u Austriji ili susjednoj Sloveniji gdje je urod još više podbacio. Bez obzira na to, proizvođači će probati izvući koju kunu u preradi golica i tako barem malo namiriti zaradu.
– Prvo ćemo ih oprati, nakon toga će se sušiti do jutra i nakon sušenja ideju u pakiranje. Odvaja se smeće i nakon pakiranja vjerojatno 80 posto pretvarati u ulje tako da ćemo nešto sitno prodati, objašnjava Branović čije je ulje dvije godine osvojilo srebrnu medalju u Hrvatskoj.
Preraditi koštice nije lak zadatak
U ovoj uslužnoj uljari Šenkovec godišnje se ispreša oko 50 tona suhih koštica. S jedne preše od 25 kilograma dobije se otprilike 7-8 litara 100-postotnog, čistog bučinog ulja. Međutim, sve ovisi o kvaliteti koštice, kaže direktorica uljare Lucija Križarić. Ona je taj posao sa suprugom preuzela prije sedam godina.
– Prvo koštice idu na mlin gdje se samelju. To traje oko 5-10 minuta za 25 kg. Zatim idu na mikser gdje se na 25 kg dodaje litra do litra i pol vode i do 30 dg soli. Nakon toga ide pečenje na 120 stupnjeva otprilike 45 minuta do sat. Nakon toga ide prešanje, objašnjava.
Hladno prešanje
K njima na preradu golice donose ljudi iz svih krajeva Hrvatske. Osim klasičnog, toplog prešanja, vrše i uslugu hladnog prešanja golica. Kod hladnog prešanja za litru ulja treba 7-8 kilograma. Obrada 10 kilograma koštica traje sat vremena. To ulje ide samo do 40 stupnjeva pa ima okus kao da se jede posušena koštica. I svjetlo zelene boje.
Čar bučina ulja prepoznaje sve više potrošača. Neki uzimaju žlicu tog ulja i natašte, zbog zdravlja. Žlica je to crnog zlata, bogatog vitaminima i mineralima uz koju možete i regulirati tjelesnu težinu. Zato – u slast!
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.