BULJ: UBIJALI SU LJUDE SAMO ZATO JER SU SANJALI SLOBODNU I DEMOKRATSKU HRVATSKU

03.08.2016. 19:42:39

Ovom presudom je dokazano da je komunistički režim provodio najteže zločine nad ljudima samo zato jer su željeli slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

Političke elite su se digle u obranu zločinaca inzistirajući na ‪#‎lexperkovcić i tako su nanijeli veliku štetu Hrvatskoj. DORH nije poduzeo ništa po pitanju ovih zločinaca, dok su u isto vrijeme, najistaknutije branitelje locirali, uhitili, transferirali i procesuirali. Zbog istine i budućnosti Hrvatske, tražim od nadležnih institucija da otvore arhive kako bi mladi povijesničari i znanstvenici mogli neopterećeno osvijetliti ovaj mračni dio naše prošlosti, piše Miro Bulj na svom facebook profilu. MOST POZDRAVLJA ODLUKU NJEMAČKOG PRAVOSUĐA I OSUĐUJE SVE ZLOČINE TOTALITARNIH REŽIMA MOST nezavisnih lista pozdravlja postupanje njemačkog pravosuđa u predmetu Perković i Mustač. Ne prejudicirajući pravomoćnost ishoda, držimo potrebnim istaknuti žalosnu činjenicu da Republika Hrvatska nije našla potrebe, volje ni načina da se zločini počinjeni za vrijeme svih totalitarnih režima kažnjavaju, već je u pojedinim trenucima svog postojanja čak nastojala sabotirati istrage ili postupanja s ciljem otkrivanja ili kažnjavanja počinitelja okrutnih zločina počinjenih samo s ciljem obrane tih diktatura. MOST drži shodnim istaknuti da su na prostoru današnje Republike Hrvatske totalitarni i autoritarni režimi XX. stoljeća (diktatura dinastije Karađorđević, Nezavisna država Hrvatska Ante Pavelića i komunistička Jugoslavija Josipa Broza) nanijeli nemjerljivu štetu ograničavajući razvoj slobode čovjeka, slobode duhovnih i materijalnih dobara i stvaranja demokratskog ozračja kao temelja kvalitetnog razvoja društva. Proces suočavanja s prošlošću težak je i spor, ali je jedini proces koji donosi pomirbu i mir. MOST drži da će nove, mlade generacije smoći snage nadvladati teške povijesne greške i krenuti stvarati bolju budućnost za građane Republike Hrvatske, držeći se pri tom jasne poruke da zločin ne može biti počinjen kao opravdanje za neki viši cilj ili navodno društveno dobro, isto kao što niti dobro ne smije biti zloupotrijebljeno za interes neke grupacije. Pozivamo sve političke aktere u Republici Hrvatskoj da se jasno ograde od svih totalitarnih zločina, ideologija i kadrova koji su u njima sudjelovali.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.