Čelnik USPDR Ajkula Prpić o crvenoj zvijezdi u Rijeci: ‘Odsustvo pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata’

23.09.2020. 08:10:00

“Osobno sam možda i idealni svjedok transformacije crvene zvijezde. Zadnja sam generacija hrvatskih mladića koja je služila JNA. Nalazio sam se u Crnoj Gori svo vrijeme dok se u istoj kasarni okupljala rezervistička ekipa s kojom se kasnije napalo Dubrovnik. U Rijeku sam stigao 2. rujna 1991. godine, nekoliko dana kasnije, ti isti rezervisti od kojih sam mjesecima strahovao u JNA, s crvenom zvijezdom na kapama krenuli su na Konavle i Dubrovnik”, prisjeća se predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula” Perica Prpić u razgovoru za Novi list od 22. rujna 2020. komentiravši postavljanje komunističke crvene zvijezde petokrake na Riječki neboder.

“Odabir datuma instalacije zvijezde na Riječki neboder također je primjer odsustva svakog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata. Istaknut ću prije svega pogibiju, baš tog 20. rujna Zvonka Pavelića, prve žrtve iz redova SJP Ajkula. Ubili su ga ljudi čije je obilježje bila crvena zvijezda. Istog i tog dana raketirano je Krasno. Avioni s crvenim zvijezdama napali su marijansko svetište i civile. A tko se bolje sjeća, sjetit će se da su 19. rujna 1991. cvijećem ispraćeni tenkovi iz Beograda koji su 20. rujna počeli razarati Vukovar. Treba li dvojiti – i na tim je tenkovima bila crvena zvijezda“, ističe Prpić.

“A danas se pak pitam – zbog čega ova umjetnička instalacija na krov nebodera dolazi u tajnosti? Čega se autor stidi? Pa novac je proračunski, svi smo mu mi pomogli u izradi umjetnine čija je vrijednost jednaka jednogodišnjoj prosječnoj hrvatskoj plaći. I na kraju svega – zbog čega se nešto što je umjetnost trajno skida za 15 dana. Zar se ne bi nešto što se doživljava umjetničkim viđenjem povijesti trebalo trajno nastaniti u Rijeci? Čemu toliki novac za nešto što traje dva tjedna? Ili, možda čak ni autor i financijeri ne misle tako, pita se Perica Prpić, čelnik USPDR Ajkula.

Podsjetimo, u Rijeci je u nedjelju 20. rujna, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, postavljena ‘umjetnička instalacija’ političara i umjetnika Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik”.

“Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom”, priopćili su iz Ministarstva branitelja u ponedjeljak.

“Pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata. Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale”, upozorili su, a taj performans smatraju političkom provokacijom.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/FAH

Autor: