Četiri najveća hrvatska grada od svibnja će voditi novi gradonačelnici – tko će to biti?

06.03.2021. 15:36:00

Službena kampanja trajat će 2 tjedna, no od ove neslužbene već se sada teško obraniti. 

U Zagrebu, ali i u ostalim najvećim hrvatskim gradovima, vodit će se paralelne bitke.  Događanja uoči glavne bitke u svibnju analizira RTL:

Nazivaju ih i komunalnim izborima, a za konkretan život građana lokalni su izbori iznimno važni. I da, rezultati pokazuju snagu i slabost političkih stranaka i opcija na terenu, a terena, iako nas je manje od 4 milijuna – ima i previše.

20 županija i Grad Zagreb, 127 gradova428 općina. Kandidata je svakim danom sve više, mnogi od njih u kampanji su već mjesecima, a 16. svibnja građani će birati između njih desetak tisuća koji traže vaše povjerenje.

U četiri najveća hrvatska grada vodit će se bitke kandidata i stranaka, pri čemu je neizvjesnost veća jer baš nitko od aktualnih gradonačelnika ne ide u reizbor.

Zagreb

U Zagrebu je smrću Milana Bandića, krenula nova politička igra. Miroslav Škoro pohvalio se brojem glasova na parlamentarnim i predsjedničkim izborima koje je izgubio i najavio da danas službeno predstavlja kandidaturu. Ljevica se nije dogovorila oko jednog kandidata: favorit je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo koji je već mjesecima u kampanji, sredinom veljače SDP je izašao s Joškom Klisovićem kojem lokalna politika nije do sada bila u fokusu.

Nakon što je Damir Vanđelić odbio Andreja Plenkovića, za dominaciju boja HDZ-a u glavnom gradu bori se javnosti slabo poznati Davor Filipović – gradski zastupnik za kojeg stranački šef i premijer kaže da poznaje grad.

Most je predložio Zvonimira Troskota, Fokus Davora Nađija, u utrci je već dugo i bivša ministrica Vesna Škare Ožbolt. Gradonačelnik želi biti i ministar iz Milanovićeve Vlade Mirando Mrsić.

Tu je i gradski vijećnik Renato Petek, nezavisna kandidatkinja Marina Pavković i HNS-ov Željko Uhlir. Otvorena je mogućnost da se kandidira i Jelena Pavičić Vukičević koja nakon smrti Milana Bandića vodi glavni grad, a postoji plan da pod strankom njegova imena preuzme i njegove birače.

Split

Aktualni splitski gradonačelnik iz redova HDZ-a Andro Krstulović Opara ne ide u reizbor, pa je vladajuća stranka i ovdje kandidirala manje poznatog Vicu Mihanovića. SDP još nepoznatijeg Antu Franića.

Postati gradonačelnikom ponovno želi Željko Kerum. I neovisna Branka Ramljak, koja je bila povjerenica za Split, vidi se na čelu grada. Tu je i Ivica Puljak iz stranke Centar, ali i aktivist Bojan Ivošević koji je tužio Keruma zbog prijetnji i dobio presudu. HSS svojim adutom smatra Sinišu Vucu, a grad želi preuzeti i poduzetnik Tomislav Mamić.

Rijeka

I u Rijeci se aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel povlači, pa je SDP-ov kandidat Marko Filipović uvjeren da će nastaviti tradicionalnu dominaciju te stranke u Rijeci. Da tome tako neće biti, siguran je Mostov Marin Miletić. Kandidaturu je rano najavila i Katarina Peović iz Radničke fronte. HDZ-ov kandidat je Josip Ostrogović, a Rijeku žele preuzeti i Nikola Ivaniš, Davor Štimac i Ana Blečić Jelenović.Platforma Možemo je u utrku za ovaj grad odlučila poslati Nebojšu Zelića, pa je već sad kandidata dvostruko više nego prije četiri godine!

Osijek

Ni Osječani nakon svibnja neće imati istog gradonačelnika jer ni Ivan Vrkić neće biti kandidat. To otvara šansu HDZ-u da s Ivanom Radićem prvi put u povijesti zavlada Osijekom. To će pokušati spriječiti SDP-ov kandidat Goran Kušec, sveučilišni profesor, građanima poznat kao osnivač navijačke skupine Kohorta. Gradonačelnik Osijeka želi biti i Anto Đapić, poduzetnik Berislav Mlinarević, spominju se i HNS-ov Stjepan Čuraj  i Vladimir Šišljagić.

Sva četiri najveća grada 16. svibnja ili vjerojatnije dva tjedna poslije, u drugom krugu, dobit će nova lica koja će ih voditi iduće četiri godine. Službena kampanja trajat će 2 tjedna, no od ove neslužbene već se sada teško obraniti. Pitanje je hoće li to i koliko imati utjecaja na izlaznost koja je, iako rezultati izbora najviše utječu na život građana, redovito niska.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.