Četničke šajkače na vjerskim okupljanjima u Hrvatskoj

22.08.2016. 22:13:42

Do kada će Hrvatska tolerirati rehabilitaciju četničkih tvorevina i veličanja 'velike Srbije' u Hrvatskoj? Nakon našeg teksta "Žive u Hrvatskoj, a veličaju četništvo i 'veliku Srbiju' u Dvoru", uslijedile su brojne reakcije, i negiranja da se isti dogodio, te mailovi upućeni na redakciju. Istine radi, ali i činjenica da u Hrvatskoj dolazi do sve većih pojava ekstremnih ponašanja pojedinaca, poglavito na tkz. vjerskim okupljanjima, na srpskim vjerskim zborovima, a potom i neprimjerenih objava na društvenim mrežama, gdje se veliča Srbija, koriste neprimjerena četnička obilježja a time i prizivaju aveti prošlosti, oglasila se i PU Sisačko moslavačka koja je na  naš upit potvrdila da je u organizaciji mjesnog odbora Rujevac, općina Dvor, sa petka na subotu, 19./20. kolovoza, održano prijavljeno javno okupljanje vjerskog karaktera. Prilikom održavanja spomenutog okupljanja policijski službenici Policijske postaje Dvor su utvrdili dva slučaja narušavanja javnog reda i mira, koji nisu međusobno povezani. U izviješću PU Sisačko moslavačke navodi se da su policijski službenici oko 23.30 sati uočili jednu mlađu mušku osobu koja je u jednom trenutku na glavu stavila i nosila, među pod šatorom okupljenim građanima, crnu kapu, tzv. 'šajkaču' na kojoj se na prednjoj strani nalazio vidno istaknut simbol neprimjerenog sadržaja. Odmah po uočavanju osoba je bez uporabe sredstava prisile izdvojena iz prostora na kojem se održavalo javno okupljanje, utvrđeno je da je riječ o 25-godišnjem hrvatskom državljaninu, te je spomenuta kapa od njega i oduzeta. Obzirom da je 25-godišnjak u činjenju prekršaja zatečen pod utjecajem alkohola od 1,04 promila, a okolnosti su upućivale da će nastaviti s činjenjem prekršaja, isti je sukladno ovlastima iz čl. 137. st. 1., tč. 1. Prekršajnog zakona, do otrježnjenja smješten u posebnu prostoriju policije. Protiv 25-godišnjaka će nadležnom prekršajnom sudu biti podnijet optužni prijedlog temeljem čl. 5. i čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, stoji u priopćenju. I dok prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić javno proziva Hrvatsku i pita "dokle će EU tolerirati rehabilitaciju fašističke ustaške NDH i prijetnje Srbiji koje dolaze iz Hrvatske“, možda bi se nadležne institucije u Hrvatskoj trebale zapitati baš suprotno, do kada će Hrvatska tolerirati rehabilitaciju četničkih tvorevina i veličanja 'velike Srbije' u Hrvatskoj.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.