”ČETNIK” PAO U RUKE PRAVDE: Srpskom ratnom dužnosniku 11 godina zatvora za zločine

31.08.2018. 11:01:06

Bivši predsjednik Kriznog stožera srpskih vlasti u Vogošći kod Sarajeva Jovan Tintor osuđen je u četvrtak na 11 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima na području te općine u sklopu udruženog zločinačkog pothvata počinjenog sredinom 1992. godine. Predsjednica sudskog vijeća Minka Kreho istaknula je da je analizom materijalnih dokaza zaključeno kako je ratni predsjedenik Kriznog stožera u Vogošći sudjelovanjem u udruženom zločinačkom poduhvatu nastojao provesti etničko čišćenje civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti s područja ove općine. Sudjelovao je u uspostavi logora ‘Bunker’ te je imao nadzor nad tim zatočeničkim centrom. “Vijeće zaključuje da je optuženi Tintor znao i bio upoznat s premlaćivanjem zatvorenika i da je bio u poziciji to spriječiti. Vijeće zaključuje da je optuženi odgovoran za zatvaranje civila i njihove nehumane uvjete”, pojasnila je sutkinja Kreho. Nepravomoćno osuđeni ratni srpski dužnosnik proglašen je krivim i za iznimno brutalno zlostavljanje jedne trudnice, dok je oslobođen krivnje za stradanje 13 civila koji su iz logora Bunker odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni, kao i za odvođenje na prisilne radove zatvorenika i ubojstvo šest civila jer se za te točke nije mogla naći Tintorova odgovornost. Bivši predsjednik Kriznog stožera srpskih vlasti u Vogošći kod Sarajeva Jovan Tintor uhićen je početkom 2016. na graničnom prijelazu sa Srbijom po tjeralici koja je za njim raspisana 1999. godine. Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.