CRNA OVCA: NEĆEMO ZAKONOM, ALI ĆEMO PODZAKONSKIM AKTOM

29.02.2020. 12:08:00

Iduće godine su učinile popis stanovništva Republike Hrvatske, a to je bilo dovoljno novih pravila EU, ai politička politika u zemlji, trebala je donijeti Zakon o popisu stanovništva, kućanstva i stanova u Republici Hrvatskoj. Zakon, koji ne bi trebao po ničem izazvati puno rasprave i polemike, jer i ustav odredio određena prava, vrijeme i naravno, izuzeti. Uglavnom Zakon, koji mora dati koliko je relevantnih podataka o stanju u našem Državnom uredu.

Samim vremenom, konačno bi znali koliko ima stanovnika Hrvatske, vrijeme i birača (s godinama se broj mijenja), jesmo li bogata ili siromašna zemlja, koliko ima vila, apartmana, kuća, stanova, ali i koliko ljudi živi u lošim socijalnim materijalnim područjima.

Ne, zemlja zvana „Apsurdistan“, uvijek ima tko misli da ima više prava drugih. A da biste lako ostvarili, treba biti koalicijski partner vladajuće stranke i onda kada je potrebno iskoristiti političko udjeljenje. Mi ćemo željeti ili ćemo se dizati u zrak. Pa tako se dogodilo je Zakonom da je postao opasan za opstojnost Vlade.

I kako je išla politička trgovina? Koalicijski partneri HDZ-a, tzv. „Manjinci“, ali i manjina po svemu traži više nego što bi dobili. Nisam ili nisam rađeno istraživanje, ali po svim segmentima, da je Hrvatska po nečemu prva, nije sport, a to je prava manjina. Niti jedan parlament nema toliko mandata manjinaca koliko u Hrvatskoj. Što su zažele da dobiju i bez imalo stida da se neke manjine žuči protiv države, izvršile agresiju, a sada bi kao nekada na veliko uredili političku Republiku Hrvatsku i da bi uspjeli, jer eto fali ruku za vladajuće. Ja dolazim do glasovanja za nešto, a manjini ne odgovara, uvijek se riješi ispod stola. Zakon prođe, a kasnije dok se bura stiša, imaju Pravilnici, Odluke… ..koji sve to isprave.

Pa što su to „manjinci“ tražili u novom Zakonu o popisu stanovništva, a da bi ima išao na ruku. Prvi amadman koji su podnijeli je sintagma „materinski jezik“ mijenja se u „materinski jezici“. Pa po prijašnjem popisu stanovništva iz 2011. godine  imala je 90,42, ukupno nacionalnih manjina 7,67, od njih najviše Srba 4,36%, dok su ostali svi ispod jedan posto. Pa tko onda traži korištenje drugog materinskog jezika. Ne primjećujem da se Česi, Slovaci, Makedonci ….nešto previše ljute na svoj status. Uvijek isti te isti, s Miloradom Pupovcom na čelu, jako dobrim trgovcem, te dobro zaštićenim svojim saborskim imunitetom, jer na njega se neki zakoni ne odnose.

Drugi amadman glasi: „Pri imenovanju popisivača u područjima naseljenim nacionalnim manjinama obavezno će se voditi računa o imenovanju popisivača iz nacionalne manjine zastupljene na tom području“, obrazloženje neću ni navoditi, no bode me u oči ovo „obavezno“. Ne moram puno objašnjavati zašto se to traži, pod izlikom uspješnog ili pravilnog popisa pripadnika nacionalnih manjina ili baš suprotno da se tim može manipulirati u izborne svrhe a kasnije i još veća traženja prava za manjince.

Pametnome dosta, Zakon je izglasan, 72 dvije ruke ZA, 24 ruke PROTIV i 4 ruke SUZDRŽAN. Iako su izrečeni amadmani povučeni, Zakon izglasan, ali svima je jasno da je bilo ispod stola, da bismo riješili podzakonske aktime. Vuk sjedi, ovce na broju, a u godini će biti kako je Pupi tražio. Ništa se novog nije dogodilo, samo je pitanje što će biti toliko pogodno nacionalnim manjinama. Ako gledamo za sve užitak u EU ili Svijetu, ajmo se ogledati ili pravim manjinama. „Lasta promet“ mora u karantenu.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto:fah

Autor: