CroElecto: HDZ prvi, Most raste, a SDP popravio rejting u odnosu na prošli mjesec; evo koje stranke su ispod praga

23.01.2022. 10:25:00

Prvo redovito istraživanje javnog mišljenja CroElecto u 2022. godini pokazuje promjene u političkom raspoloženju hrvatskih birača.

Uz napomenu kako bi gotovo 34 posto ispitanika smjesta odbilo izaći na izbore, da se u nedjelju održavaju izbori (Hrvatska kao jedna izborna jedinica) HDZ bi bio prva stranka s 27 posto glasova, odnosno s neznatno manje no u prosincu. 

SDP je popravio svoj rejting u odnosu na prošli mjesec te bi ga biralo 15,24 posto ispitanika. Most je nastavio svoj rast iz prošle godine pa bi ga u siječnju biralo čak 11,47 posto ispitanika. Platforma Možemo je na četvrtom mjestu s 10,16 posto glasova ispitanika.

Usporedimo li HDZ-ov rezultat te zbroj rezultata SDP-a i Možemo, mogli bismo reći kako Most u ovom trenutku ima status tzv. kingmakera, a uzmemo li u obzir odnos Zorana Milanovića prema Mostu, vidljivo je kako bi HDZ mogao biti u problemu pri traženju partnera. Domovinski pokret posljednja je stranka iznad petpostotnog praga s 5,66 posto, uz dodatak kako je većina istraživanja napravljena prije odlaska još jednog saborskog zastupnika te stranke.

Ispod praga su još Centar (1,89 posto), IDS (1,74 posto), Hrvatski suverenisti (1,45 posto), Fokus i HSU (po 0,87 posto), HSLS i Živi zid (po 0,73 posto), HSP i HSS (po 0,58 posto), HNS  (0,44 posto) te ostali. Nezavisne liste i kandidate ukupno bi biralo 5,22 posto, a neodlučnih je 12,19 posto.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: bl/Foto: fah/Direktno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.