ČUDAN TRENUTAK U SABORU Maras tražio čašu vode, Reiner kroz smijeh: Sljedeći put nemojte tražiti omlet

15.05.2020. 16:59:00

Hrvatski sabor, koji će u petak raspravljati o svom raspuštanju, poslijepodne se izjašnjava o amandmanima na rebalans državnoga proračuna, koji je predložila Vlada suočena s padom prihoda zbog pandemije korona virusa.

Vlada je Saboru predložila da se proračunski prihodi smanje za oko 23 milijarde kuna i iznose 122 milijarde, a da ukupni rashodi ostanu na 147, 3 milijardi kuna.

Oporba, prije svih SDP-ov Gordan Maras, smatraju da se proračunska sredstva mogu rasporediti drugačije, pa su SDP-ovci podnijeli više od 130 amandmana, glavninu Maras, no Vladin predstavnik njegove amandmane ne prihvaća.

Maras je tako predložio da se sa saborske pozicije uzme milijun kuna i usmjeri aktivnostima Saveza antifašističkih boraca, a 300 tisuća kuna za promoviranje politike ravnopravnosti spolova.

Maras traži proračunski novac za savjetodavni referendum o opozivu Bandića

Traži i da država osigura sredstva da se u Zagrebu provede savjetodavni referendum o nepovjerenju Milanu Bandiću.

Sabor neće zasjedati pet mjeseci, pa se može naći tih 300 tisuća kuna, rekao je Maras, čiju argumentaciju državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić nije prihvatio.

Taj SDP-ovac je tražio i da se iznos za poticanje lokalnog sporta s 48 tisuća poveća za pet milijuna kuna, a da se taj iznos uzme s pozicije MORH, što također nije prošlo.

Prozvao Hrvatsku radioteleviziju (HRT) da krši svoje obveze, jer ne prenosi raspravu koja se tiče državnog proračuna.

Maras: HDZ pritišće HRT i zatvara medijski prostor; Reiner: Potpuna besmislica

Nema prijenosa, HDZ zatvara medijski prostor vršeći pritisak na HRT, ustvrdio je Maras, a odbacio predsjedavajući akademik Željko Reiner (HDZ).

Tvrdnja da HDZ utječe je potpuno besmislena, ali slažem se da trebaju prenositi, uzvratio mu je Reiner.

Maras, koji je odlučno zagovarao sve svoje amandmane, u jednom je trenutku zatražio čašu vode.

"Dobit će je onda svi zastupnici, nema razloga zašto bi je dobili samo vi“, odgovorio mu je Reiner, zamolivši ga kroz smijeh da sljedeći put ne traži omlet.

Nisam tražio nikakav poseban status, govorim već 40 minuta, a govorit ću vjerojatno naredna četiri, kazao je.

Iako je Marasove amandmane Vlada odbila, u teoriji još postoji mogućnost da ih u ponedjeljak na glasovanju prihvati Hrvatski sabor.

Ponedjeljak, 18. svibnja bit će posljednji radni dan aktualnog, 9. saziva Sabora, a prije nego se raspusti, Sabor će izmijeniti državni proračun, imenovati glavnu državnu odvjetnicu, viceguvernerku HNB-a i drugo.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: ig/fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.