Culej ministrici Divjak o profesorici iz Osijeka

21.03.2018. 20:41:52

Culej ministrici Divjak o profesorici iz Osijeka: ‘Nadam se da ćete biti brzi kao kod slučaja vjeroučitelja’ Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zatražio je da sukladno članku 140 Poslovnika ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak proslijedi upit o slučaju osječke profesorice Sanje Uranjek Varge s čijeg je osobnog profila objavljena prijetnja svima koji dođu na prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Zagrebu zakazan za 24. ožujka 2018. u 11 sati na Trgu žrtava fašizma. Profesorica Sandra iz Osijeka, bi sve protivnike Istanbulske konvencije kratkim rafalom. ODO na potezu? “Poštovana ministrice, vjerujem da ste upoznati s govorom mržnje na Facebook profilu profesorice hrvrvatskog jezika i književnosti iz Osijeka gđe Sandre Uranjek Varga koja je prijetila smrću svima koji dođu na prosvjed protiv Istanbulske konvencije u Zagrebu. Govor mržnje s njezinog profila glasi: ‘Koliko budala ovdje ima! Ja dolazim, ali kao sotona da vas sve pocmekam dobrim rafalom. Treba sve vas u duboku jamu’. Kao zastupnik u Hrvatskom saboru molim da me obavijestite o istinitosti navedenoga i poduzetim mjerama ukoliko ste ih poduzeli ili ćete poduzeti u ovom slučaju. Nadam se da ćete biti brzi i djelotvorni kao i u slučaju vjeroučitelja Krešimira Bagarića koji je dobio izvanredni otkaz”, napisao je Culej uz objavu svoga pisma ministrici. Komentar se pojavio tijekom subotnjeg popodneva na stranici potpore Bruni Esih na Facebooku (ne radi se službenoj stranici), a dva sata kasnije objave profesorice Uranjek Varga obrisane su, ali su snimke prijetnji ostale, kao i poruka da se ne boji eventualne prijave. “Osuđujemo svaki govor mržnje. S obzirom da se u upitu navodi prijetnja upućena s nečijeg FB profila, sumnja u počinjenje prijetnje može se prijaviti institucijama nadležnim za utvrđivanje takvih djela. Prijetnja kao kazneno djelo protiv osobne slobode tretira se po članku 139. Kaznenog zakona (Narodne novine, broj 125/11), a čije utvrđivanje nije u nadležnosti prosvjetne inspekcije”, stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja na upit portala Narod.hr HNS-ovoj ministrici Blaženki Divjak .

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.